I april 1992 lanserades Windows 3.1. Det var den första versionen av Windows – som då var ett Dos-baserat skalprogram – som distribuerades med nya pc i stor utsträckning. Det ledde till att Windows inom några år tog över som den ledande miljön för pc.

Här tar IDG News med dig på en tur som sätter fokus på tio nyheter i den banbrytande grafiska användningsmiljön.

1. Programhanteraren gav ordning

Långt före dagens Utforskare fanns Programhanteraren i Windows 3.1, eller Program Manager som var det engelska namnet. Med den gick det att gruppera ikoner för applikationer i olika fönster, på ett sätt som var bättre än tidigare. För att titta på filer körde man den separata Filhanteraren.

Programhanteraren

Det fungerade, men kunde bli jobbigt med många öppna fönster på skärmen.

2. Filhanteraren hittade filerna

Med Filhanteraren gick det att utforska filsystemet på datorn visuellt, med hjälp av ett mappträd och fil-ikoner. Många upplevde det som enkelt att dra ikoner mellan mappfönster för att flytta och kopiera filer.

Filhanteraren

I Windows 95 kombinerade Microsoft Programhanteraren och Filhanteraren, och skapade Utforskaren (Windows Explorer), och så har det varit sedan dess.

Läs också: Windows fyller 30 år – minns du flipparna och flopparna genom åren?

3. Äntligen: riktiga typsnitt

Typsnitt (eller teckensnitt, som Microsoft kallade dem) av typen Truetype innebar en revolution när de introducerades i Windows 3.1. På ett tekniskt plan innebar beskrivningarna med hjälp av kurvor och linjer i stället för som tidigare klumpiga samlingar av bildpunkter att tecknen kunde skalas på ett smidigt sätt.

Men den viktigaste förbättringen var att det äntligen fanns en inbyggd lösning för att synka vad som visades på skärmen med det som skrevs ut på skrivaren. Vid introduktionen av Windows 3.1 fanns det visserligen inte skrivare som skrev ut Truetype, men det var ändå bättre än tidigare, till exempel gick det att koppla Truetype på skärmen till Postscript på skrivaren. Och så småningom gick det att skriva ut Truetype. Det ledde till att Windows blev en populär plattform för desktop publishing.

Truetype

En intressant detalj är att Truetype-formatet skapades av Apple och licensierades till Microsoft – gratis. Anledningen: Apple ville inte att Adobe skulle få monopol på digitala typsnitt med Postscript.

4. Coola skärmsläckare

Om du ville ha en skärmsläckare före Windows 3.1 så fick du skaffa en tredjepartsprodukt som After Dark. Eller så kunder du stänga av bildskärmen om syftet var att förhindra att en statisk skärmbild ”brändes in”. I Windows 3.1 ingick fyra skärmsläckare, varav en svart skärm var en! Den populäraste var kanske den med flygande fönster.

Skärmsläckare, Windows

De tre andra var en rullande text, en rörlig stjärnhimmel samt klassiska ”Mystify” som är med oss än idag.

Läs också: Amiga öppnade för det svenska spelundret - nu kommer boken om Commodores “monsterdator”

5. Oh, dessa spel!

Det hade funnits spel redan i tidigare versioner av Windows, inte minst patiensen Solitaire (Harpan). Men med Windows 3.1 kom Minesweeper (MS Röj på svenska).

Minesweeper och Solitaire

Solitaire är nog en av de största produktivitetstjuvarna i it-historien.

6. Registret föds

Med Windows 3.1 såg den del av Windows som sannolikt varit källan till flest svordomar sedan dess dagens ljus: Registret. Den som har grävt lite i Windows inre vet vilken otrolig röra det kan vara med inställningar i Registret och vilka enorma problem det kan orsaka.

Registret version 3.1

Mjukvaran för att redigera det är sig inte lik, men Registret lever vidare. Vad annat kunde Microsoft ha gjort?

7. Plats på scen för Kontrollpanelen

Kontrollpanelen är en annan gammal favorit som introducerades med Windows 3.1. På den tiden räckte det med tolv ikoner för alla inställningar. I dag vågar man knappast räkna dem – redan i Windows 7 var det över 50. Men det är inte så konstigt med tanke på att Windows 3.1 bara lade beslag på elva megabyte diskutrymme, vilket kan jämföras med cirka 23 gigabyte redan för Windows 7.

Kontrollpanelen

Hur som helst innebar Kontrollpanelen verkligen en förbättring vad gällde att hantera inställningar i Windows.

8. Infoga och länka

Med Windows 3.1 introducerades OLE (Object Linking and Embedding), som var en lösning för att inte bara infoga innehåll från andra program än det aktiva, utan även för att skapa levande länkar. Alltså, om innehållet ändras i originalprogrammet så syns det i dokumentet som det importerats i.

Eller för att prata ren svenska: 1. Kopiera en tabell från Excel till ett Word-dokument och avsluta båda programmen. 2. Starta Excel och ändra tabellen. 3. Öppna Worddokumentet och se ändringarna i den importerade tabellen.

Object Linking and Embedding

Jaha, vad är det med det? Idag låter det inte så imponerande, men 1992 var det här en stor grej. En riktigt, riktigt stor grej. OLE ersatte den äldre lösningen DDE (Dynamic Data Exchange) som krävde att båda programmen var i gång för att ändringar skulle återspeglas. Och OLE kom att användas för väldigt många olika typer av lösningar, eftersom programmerare kunde styra kopplingar med kod.

9. Enhetliga dialogrutor

Före Windows 3.1 var det upp till applikationsutvecklarna själva att bygga dialogrutor för att öppna och spara filer. Men nu kom det standardrutor för de uppgifterna, och även för andra.

Dialogruta

Det underlättade för många att byta från teckenbaserade Dos-program till grafiska Windowsprogram.

10. Ett lyft för multimedia

Det gick att spela upp ljud och video redan med tillägg till Windows 3.0 som lanserades 1991, och även i ännu tidigare Windowsversioner med speciallösningar. Men i Windows 3.1 ingick den här funktionaliteten som standard. Till exempel kunde man använda det populära ljudkortet Soundblaster Pro för att spela ljud, och titta på videofiler i formatet avi.

Media Player