Drygt en vecka efter att Facebook släppt version 15.5.0 av Javascriptramverket React kommer det mer information om kommande version 16. Den nya versionen, som finns i en förhandsversion, lovar gott vad gäller prestanda. En ny algoritm för att hantera uppdateringar av användargränssnitt, kallas ”reconciliation algorithm” ska ge, överraskning, snabbare uppdateringar av användargränssnitt.

Den nya algoritmen som har fått namnet Fiber ska enligt Facebook göra Javascriptappar baserade på React mer jämförbara med specialskrivna mobilappar, så kallade nativeappar. Om den nya versionen av React håller vad den lovar så kan den sannerligen innebära ett genombrott för Javascript på mobilen.

Läs också: Facebook är kungen på apptronen – dominerar nedladdningarna totalt

Enkelt uttryckt har Facebook sett över kontrollen av hur förändringar i element i användargränssnitt påverkar andra element. I en problembeskrivning i ett blogginlägg nämner man att ett användargränssnitt med 1 000 element skulle kräva ungefär en miljard jämförelser om man jämförde varje element med varje annat element. Därför krävs det av prestandaskäl en algoritm som minskar antalet jämförelser som behöver göras.

Bland andra nyheter i version 16 av React märks att man rensar upp bland gammalt bråte. Vissa api:er flyttas ut från standardimplementationen av React. De kan fortfarande användas, men kräver separat installation. Det här arrangemanget gör att en standardinstallation blir mindre.

Läs också: Många nyheter i Facebooks företagstjänst Workplace

Att en storstädning pågår syntes redan i version 15.5.0, i vilken delar av klassbiblioteket har flyttats ut i separata paket, som React.PropTypes och React.createClass. De kan fortfarande användas, men första gången de anropas någonstans under utveckling visas en varning om att de kommer att tas bort så småningom.

Det finns inget offentliggjort lanseringsdatum för React 16.