Redan i januari introducerade Microsoft en funktion för att sakta ner bakgrundsappar, för test i Windows 10. Funktionen som naturligtvis är avsedd att förlänga batterilivslängd befinner sig fortfarande i testfasen.

När den väl rullas ut på bred front är det bara de som har tillgång till Intels teknik Speed Shift som kan dra nytta av den. Speed Shift finns i den sjätte generationen av Intels Coreprocessorer (Skylake). Till exempel så kommer inte bärbara pc med processorer från AMD att kunna dra nytta av Speed Shift-baserad funktionalitet.

Läs också: 7 exempel på att Android och Windows 10 kan vara bästa vänner

Men en representant för Microsoft säger att man jobbar på att göra den nya strömsparfunktionen tillgänglig även för andra processorer.

win
Så här ska det se ut när bakgrundsapparna saktas ned.

Det ska fungera ungefär som spelläget (Game Mode) som introducerades med uppdateringen Creators Update av Windows 10. De processorer som är förknippade med den aktiva appen identifieras och övriga klassas som bakgrundsappar och saktas ned.

Enligt ett blogginlägg av Bill Karagounis, ansvarig för testprogrammet Windows Insider på Microsoft, ska den nya funktionen vara smart nog att identifiera bakgrundsappar som behöver full kräm, till exempel musikprogram, och inte sakta ned dem. Och om det inte fungerar går det att ange att enskilda appar ska undantas.

win

Läs också: 25 år sedan Windows tog över världen – minns du Windows 3.1?

Det här är naturligtvis goda nyheter för dem som reser mycket, men även för folk på kontor som rör på sig mycket och inte vill vara beroende av att släpa på nätdelar och att hitta lediga eluttag. Att det bara fungerar med moderna bärbara pc är naturligtvis ett incitament för att uppgradera till Windows 10.