När det kommer till säkerheten inom IoT har Mirai-viruset länge varit den stora skurken, men nu har det nya viruset Brickerbot börjat spridas till den grad att Homeland Security går ut med en varning. Det rapporterar Zdnet.

Läs också: Miraiviruset har muterat – lyckades strypa internet för hundratusentals användare

Till skillnad från Mirai tar inte Brickerbot över maskinen, utan viruset nöjer sig med att göra maskinen helt obrukbar genom att korrumpera maskinens lagringsutrymme, så kallad ”bricking”.

”Skadorna är så illa att det kräver byte, eller ominstallation, av hårdvaran”, säger säkerhetsfirman Radware, som upptäckte Brickerbot, i ett uttalande till Zdnet.

Ännu finns det ingen lista över de IoT-maskiner som ligger i riskzonen för att drabbas av viruset, men enligt Radware verkar det som att alla Linuxbaserade maskiner som kör verktyget Busybox kan ligga illa till ifall de går att nå via internet.

Förutom att förstöra den infekterade maskinen så raderar Brickerbot alla spår efter sig och därför är det ingen som just nu vet vem som kan ligga bakom viruset eller varför.

Läs också: Microsoft har täppt till hålen från Shadow Brokers vapenläcka

I sin varning råder Homeland Security alla med IoT-maskiner att kontrollera att maskinerna inte använder sig av standardinställningar när det kommer till säkerhet och att avaktivera telnet (port 23).