Som varje år på den stora konferensen AWS Summit passar Amazon Web Services på att lansera åtskilliga nyheter för sin molnplattform. Och som varje år är det den karismatiske teknikchefen Werner Vogels som står för presentationen.

Konferensen gick av stapeln tidigare i veckan i San Francisco. Här är ett axplock av vad Vogels hade att bjuda på:

Röststyrning för alla
Amazon släpper Lex som en skarp tjänst. Det är en tjänst med tekniken bakom företagets digitala assistent Alexa, en konkurrent till bland annat Apples Siri. Det här innebär att utvecklare kan bygga in röststyrning och chattfunktioner i sina appar.

Det här inbegriper maskininlärningsteknik för att lära Alexa att träna upp förståelse av text och röstinspelningar.

Läs också: Superdator i molnet med AWS nya tjänst

Devops i ett paket
Ett problem med kontinuerlig integration och kontinuerliga leveranser är att utvecklare blir tvungna att byta mellan olika verktyg ofta. Det gör det svårare att införa devops för att hantera utveckling och drift. Med verktyget Codestar ämnar Amazon erbjuda en integrerad miljö för de olika stegen i arbetet.

Codestar ska underlätta att samarbeta kring utveckling och leverans av applikationer, på Amazons molnplattform. Det finns mallar för plattformar som Ruby on Rails, Node.js och Java. Det går att definiera flöden för kontinuerlig integration och att skapa arbetsgrupper. Det finns även inbyggd dokumenthantering av typen wiki och kopplingar till Atlassians projektverktyg Jira för ärendehantering.

Snabbare databaser
Nu går det att använda Amazons datalagertjänst Redshift för att ställa frågor mot data som finns på företagets lagringstjänst S3 (Simple Storage Service). Funktionen som kallas Redshift Spectrum gör det möjligt att hantera datamängder för vilka både Redshift självt och S3 används för lagring.

Läs också: Som årsringar i ett träd – så har företagens it-miljö växt under åren

Det här gör det enklare att använda S3 för att hantera datasjöar, förslagsvis för väldigt stora datavolymer. En konkret fördel är att man slipper flytta data mellan olika molntjänster.

En annan databasnyhet är en ny cachelösning för databastjänsten DynamoDB. Cachetjänsten som heter DynamoDB Accelerator innebär att data kan hanteras helt i minne och den kan styras från Amazons vanliga konfigurationsverktyg för molntjänster. Cachelösningen passar bäst när data behöver läsas ofta.