I ett blogginlägg från Microsoft som handlar om hur moderna it-lösningar kan användas på tillverkande företag har man smugit in nyheten om Windowsbaserade klockor. Det är hårdvaruleverantören Trekstor som ska lansera en klocka baserad på Windows 10 IoT Core, avsedd för företagstillämpningar. Alltså inget för jogging och andra konsumenttillämpningar.

Läs också: Gartner: Windows 10 rullas ut snabbare på företagen än föregångarna

Trekstors smartklocka är uppkopplad och kan köra applikationer av typen Universal Windows Applications. Den har tillgång till samma lösningar för säkerhet och administration som andra Windowsenheter. Allt detta gör till exempel att man kan skapa lösningar med smartklockan och olika tjänster på Microsofts molnplattform Azure.

Tanken är att klockan ska kunna ersätta större klientenheter som surfplattor för till exempel inventariehantering, tjänstefunktioner inom besöksnäringen, automatisering inom tillverkning, inom vårdsektorn, hålla koll på fordon, med mera. Just vårdsektorn är kanske extra intressant, man kan föreställa sig en läkare som går ronden med en smartklocka på armen.

Läs också: Microsoft lägger fram uppdateringsschema för Windows 10 och Office 365

Att klockan kan vara uppkopplad till molntjänster på ett enkelt sätt ska förenkla rapportering i realtid i bakgrunden, antingen igångsatt manuellt eller automatiserat. Den kan kommunicera både med wifi och Bluetooth. Storleken anges till 1,54 tum, cirka 3,9 centimeter.

Det är oklart när Trekstors Windowsklocka kommer att finnas för försäljning. Mer information ska komma under de närmaste månaderna.