Microsoft gör om sitt erbjudande för dataanalystjänsten Power BI. Det är både goda och dåliga nyheter för de som är gratisanvändare i dag.

På den ljusa sidan märks att de som kör gratisvarianten av tjänsten, Power BI Desktop, får tillgång till samma funktionalitet och till samma datakällor som med betalvarianten Power BI Pro. Dessutom ökas datavolymerna som kan hanteras, både strömmande och för lagring.

Läs också: SAP drar åt licenssnaran – nya kostnaden kan stå dig dyrt

På den mörka sidan ser vi att Power BI Desktop-användare inte kommer att kunna dela med sig av analyser och ”dashboards” och inte heller får tillgång till samarbetsfunktioner. Desktopvarianten blir alltså ett rent enanvändarverktyg.

Förändringarna genomförs 1 juni. Och då introduceras också varianten Power BI Premium som innefattar möjligheten att köra en serverimplementation av Power BI i egen regi, som kallas Power BI Report Server. Det här innebär att resurser som analyser och dashboards kan hanteras helt lokalt i en kunds egna nätverk.

För att locka användare av gratisvarianten Desktop att bli betalkunder erbjuder Microsoft en gratis utvärderingsperiod på ett år för Provarianten.

Läs också: Svenska mjukvarubolaget älskar licenskaos och stökig digitalisering

Sammanfattningsvis får man väl säga att Microsofts förändringar av de olika varianterna av Power BI är logiska. Men om man som gratisanvändare vant sig vid att kunna distribuera analyser till andra så kan det så klart kännas rätt surt.

Kontentan av förändringarna är att gratisvarianten Desktop blir en chans att bekanta sig med Power BI, medan det krävs en betalvariant för att dela med sig av analyser.