Året var 2001 då sjutton utvecklare samlades för att ta fram principer kring bra hantverk inom mjukvara. Gemensamt kom de fram till tolv principer. De satte dem som viktiga grundstenar att fokusera på för att skapa bättre programvaror och bättre utvecklare.

Dessa tolv principer skrevs ner till en kort sammanfattning på fyra punkter. Vi känner alla till dem idag: det var det som blev det agila manifestet med bland annat ”individer och interaktioner framför processer och verktyg”.

Kent Beck var en av dem som tog fram testdriven utveckling och extreme programming. Båda var metoder för att skapa bättre mjukvara baserat på de tolv principerna. Jeff Sutherland var en av dem som senare tog fram scrum som en metodik för att lösa sina egna och kundens behov från en utvecklares perspektiv och leverera det som verksamheten förväntade sig. Alla hade de en sak gemensamt – de ville få tillbaka makten som hantverkare, få organisationen att behandla dem med respekt, få möjlighet att göra sitt jobb på bästa sätt, få ställa krav och få sina behov synliggjorda.

Läs också: Försäkringskassan tar VR till hjälp för att förstå 30 miljoner rader kod

Flera av dem har på senare år skrivit böcker som blivit biblar för utvecklare och agila föreläsare, böcker som handlar om att skapa bra produkter, bra kvalitet, ge kunderna det de vill ha. Flera andra utvecklare har under åren förbättrat, justerat och anpassat dessa tolv principer till nya. Dan North kring behovsdriven utveckling med fokus på kundens beteende. Robert Martin kring hur man skriver ren kod och ska tänka som en utvecklare för att vara en bra hantverkare.

Det är många som aldrig gått i en utvecklares skor som idag föreläser om agila metoder

Idag är det lätt att glömma hur och varför det agila manifestet en gång kom till. Det är många som aldrig gått i en utvecklares skor som idag föreläser om agila metoder och berättar för organisationer hur de ska arbeta. I vissa organisationer har det gått så långt att man gör precis det misstag som dessa sjutton utvecklare ville komma bort från med sina tolv principer – det vill säga låter folk som inte har kunskap om hantverket bestämma hur organisationen ska arbeta kring mjukvara.

Utvecklare nätverkar, syns på konferenser, skapar nya buzzwords som devops och containers och hittar på nya ramverk som förbättrar de tolv principerna ännu mer med ny teknik och nya innovationer. Var är alla agila ledare i dessa forum? De som berättar hur alla andra ska arbeta? Hur många av de agila föreläsare vi har idag kommer från det skrå som skrev manifestet?

Det här är en artikel från Expert Network

Det är viktigt att inte gå i de fällor som en gång fick dessa sjutton utvecklare att ta fram det agila manifestet. Att leda bra utveckling kräver förståelse kring utveckling. Se till att de som berättar hur vi ska arbeta också en gång i tiden har gått i våra skor.

Glöm inte att det agila manifestet och de tolv agila principerna kom från utvecklare, utvecklare som ville få makten och tilliten att få skapa värde och inte bli styrda av högre makter som inte vill förstå deras arbete och behov. 

På många arbetsplatser är det fortfarande mer fokus på processer och verktyg före interaktion och kommunikation. En sådan organisation har oftast hamnat i ett tillstånd av tillitsproblem. Vem litar på en avdelning som hela tiden är långsam, lämnar ifrån sig buggar, där möten handlar mer om förvaltning än skapa nya innovationer? Där ledningen beställer in scrum som den ultimata processen alla utvecklare ska följa, men inte hela organisationen? För visst handlar alla problemen om bristande processer och verktyg? Vad annars är det som går fel?

”Vår högsta prioritet är att tillfredsställa kunden genom tidig och kontinuerlig leverans av värdefull programvara”.

”Verksamhetskunniga och utvecklare måste arbeta tillsammans dagligen under hela projektet”.

”Bygg projekt kring motiverade individer. Ge dem den miljö och det stöd de behöver, och lita på att de får jobbet gjort”.

Tre av de tolv principerna bakom det agila manifestet.

Innan ni börjar köpa in coacher för att hjälpa er komma igång med en trendig process, se först över hur ni arbetar idag och hur ni vill arbeta framöver. Sedan kan ni påbörja er agila resa. För glöm inte: agile är ingen process, det är inget verktyg, utan ett sätt att tänka och fokusera för att skapa värde för dem som ska använda eller köpa era produkter eller tjänster.

Läs också: Så undviker du att göra samma misstag som andra i satsningen på IoT

Så kan ni börja er riktiga agila resa

1. Börja med att hela organisationsledet tillsammans målar upp en glad kund.

2. Fundera på vilka värdeord som skapar en glad kund.

3. Fundera på hur ni ska uppnå dessa värdeord.

4. Se över vad hela organisationen behöver för att uppnå dessa värdeords.

5. Nu är det dags att börja fundera på hur ni tillsammans som bolag ska arbeta för att kunna skapa er glada kund med de krav era organisationer ställer på arbetets livscykel. Det är viktigt att inte försöka lösa de problem ni har idag – glöm hur ni jobbar idag, fokusera istället på hur ni helst skulle vilja jobba.

6. Sen kan ni börja se över om vissa färdiga ramverk kan passa era krav och behov som en fungerande organisation. Inte tvärtom – anpassa inte organisationen efter processer och verktyg.

Fakta

Befattning: Utvecklare, arkitekt, mentor och coach
Företag: Softhouse
Linkedin: Johan Normén
Twitter: @johannormen
E-post: jnormen@gmail.com
Hemsida: www.softhouse.se
Expertområden: CI-/CD-arkitekturer, programming, UX, agila metoder, lean, lean startups.
Certifieringar: PIM (produkt management system), Scrum master.
Bakgrund: Började som spelutvecklare och designer redan som 12–13-åring. Har jobbat med webb sedan 1995 och som konsult i 18 år. Jobbar som technical manager, säljstöd, UX, eventansvarig. Utsedd till Sveriges sjunde bästa utvecklare 2015 av TechWorld.