Inom tillverkningsindustrin är det ofta rigorös säkerhet när det kommer till maskiner, där en rad olika säkerhetsfunktioner implementerats för att skydda de som arbetar vid det rullande bandet. Men när det kommer till industriella robotar finns det ett hot som ännu tycks flyga under de flestas radar – cybersäkerheten.

För enligt en ny studie är det många företag som ligger efter med säkerheten trots att de kopplat upp sina robotar mot internet, vilket öppnar upp maskinerna för en rad olika attacker. Det skriver IDG News.

I studien, som gjorts av mjukvaruföretaget Trend Micro och Polytechnic University of Milan, har forskarna tittat närmare på 83 000 industriella robotar som varit uppkopplade mot nätet. Resultatet visade att 5 100 av dem saknade någon som helst form av autentiseringsskydd.

Läs också: Kritik mot regeringens sensorsystem mot it-angrepp – hotar personliga integriteten

Något som analytikern Dan Olds, vid Orion X, tycker är mycket uppseendeväckande.

”Jag är chockad att någon kan fundera på att koppla upp något mot internet utan att vara övertygad om att det är säkert. Det gäller allt från termostater i hemmet till stora robot-armar. Allt kopplat till internet är känsligt för hack”, säger han till IDG News.

En annan som delar oron är Mike Gennert, chef för robotingenjörsprogrammet på Worcester Polytechnic Institute.

”Det är en helt annan nivå av komplexitet i våra system. Förr i tiden när du hade en robot på fabriksgolvet så var den inte en del av nätverket som omvärlden kunde ta del av. Det fanns en gräns för hur ondsinta aktörer kunde koppla upp sig med din robot. I dag är alla dessa maskiner uppkopplade mot internet och de är utsatta”, säger han till IDG News.

Om man får tro studien är det en blandning av okunskap och snålhet som ligger bakom den bristande säkerheten hos många företg. I takt med att fler får upp ögonen för säkerhetsbristerna kan det även växa fram ett behov för en ny yrkesgrupp, som bemästrar både robotar och säkerhet.

”Det kommer att finnas vissa (Som besitter de här kunskaperna. Reds anm.) de kommer att gå varmt på arbetsmarknaden, för inte många studenter läser både robotik och säkerhet”, säger Mike Gennert.

Men trots alla varningslampor från experterna har inte studien kunnat visa ifall någon industrirobot faktiskt blivit hackad, men det är nödvändigtvis inte god nyhet. För många företag i studien hade inga system som kunde märka av ett angrepp.

Läs också: EU-politiker öppnar för skatt på robotars arbete – sågas av svenska experter

Skulle ett hack däremot ske skulle det innebära stora faror, både för de på fabriksgolvet men även för hela samhället.

”Robotarna är extremt precisa. Säg att en robotarm svetsar en linje på en bil. Den måste vara väldigt träffsäker för att försäkra att chassit är starkt nog för att klara påverkan och säkerhetskrav. Om någon skulle göra en kurva i svetsningen skulle det bli defekt, och det skulle vara katastrofalt om bilen kör på en väg”, säger Mark Nunnikhoven på Trend Micro som gjort undersökningen.