När Microsoft för ett och ett halvår sedan lanserade Windows 10 var det självklart med en rad företagsversioner av det nya operativsystemet. Framför allt skulle företagskunderna slippa ständigt återkommande uppdateringar med något som kallades long term servicing branch, LTSB. Och uppdateringar är precis vad kunderna kommer slippa, skriver IDG News.

Microsoft kommer inte skicka ut någon ny version av Windows 10 LTSB förrän 2019, det meddelade produktansvarige Nathan Mercer, vid en frågestund häromveckan. Det betyder att det kommer ha gått tre år mellan den nuvarande versionen och den kommande. Vilket också blir den längsta uppdateringsfria perioden för den, något mer, statiska versionen av operativsystemet.

Läs också: Microsoft panikpatchar enormt säkerhetshål

Tanken vid lanseringen var företagskunderna skulle lockas av stabiliteten snarare än de allra senaste funktionerna och nyheterna. Senaste versionen släpptes i juli 2016, och går internt under namnet 1607.

LTBS är ett av tre alternativ som finns tillgänglig för företagskunderna som använder Windows 10. Vid sidan av den statiska versionen finns även de som kallas Current bransch och Current bransch for business. Där är det två årliga uppdateringar som gäller. Då förses operativsystemet med nya funktioner och förändringar i användargränssnittet. Det enda som uppdateras i LTBS-versionen är eventuella säkerhetsbrister.

Till en början var planen att versionen skulle vara statisk i ordets verkliga mening. Den skulle hålla och ha stöd i 10 år. Samma livscykel som tidigare upplagor som Windows 7. Den idén övergavs dock och policyn ändrades. Detta för att kunderna inte skulle gå miste om fördelarna som följer med teknikutvecklingen. Nya processorer ger nya möjligheter och har man inte ett operativsystem som inte kan ta vara på de funktionerna är de mer eller mindre bortkastade. 10 år visade sig vara för lång tid.

Läs också: Pc-tillverkarna får ta smulorna när Microsoft nysatsar

Men nu blir det alltså ingen ny version förrän 2019. Följer Microsoft traditionen kommer den troligen i mars eller september det året.