Klockan 17 i dag, svensk tid, sparkar Microsofts utvecklarkonferens Build i gång i Seattle. Man kommer att ha drygt 5 000 deltagare på plats och långt fler som följer eventet online.

Med tanke på Microsofts uppmärksammade lanseringar förra veckan, av Windows 10 S och Surface Laptop, så bör vi inte förvänta oss några stora generella lanseringar på Build. Ingen ny Surfacemodell med andra ord, utan snarare ett massivt utbud av föredrag som beskriver hur utvecklare kan dra nytta Windows 10 S.

Det som skiljer Windows 10 S från övriga varianter av Windows 10 är främst att det bara går att köra applikationer som hämtas från Windows Store. Det bjuds på 13 föredrag på Build som anknyter till Windows Store, varav ett som handlar om hur man anpassar traditionella Windowsprogram till Windows Store borde vara av intresse.

Läs också: 7 exempel på att Android och Windows 10 kan vara bästa vänner

Det är heller ingen vågad gissning att Windows 10 S, Windows Store och därigenom Universal Windows Platform (UWP) kommer att ha framträdande roller under det inledande huvudtalet.

Men bredden är naturligtvis stor vad gäller Windowsutveckling. Microsoft lyfter främst fram hur utvecklare kan använda kommande nyheter för användargränssnitt, till exempel talstyrning, samt hur man kan skapa samarbetslösningar.

Eftersom nästa stora uppdatering av Windows 10 ska komma i september lär mycket handla om förbättringar av användargränssnittet i den. Det kommer att bli många små förändringar som inte blir nödvändiga för utvecklare att anamma med en gång. Men den som vill sticka ut med sina applikationer kanske bör hänga på.

Microsoft lyfter också fram förstärkt verklighet, eller ”mixed reality” som det kallas. Här vill man verkligen att utvecklare ska börja labba på allvar och det kommer att märkas på Build.

För att hänga på Amazon och andra som försöker introducera smarta hårdvaruenheter för hemmet, som Amazons Echo, lyfter Microsoft fram Harman Kardons Cortana Speaker. Den lär stå i centrum för att locka utvecklare att använda Cortana.

Läs också: Pc-tillverkarna får ta smulorna när Microsoft nysatsar

Bottar, till exempel för Microsofts söktjänst Bing, är ytterligare ett område med framtidsvibbar som är intressant för utvecklare. Här märks till exempel ett föredrag om chattbottar. En smalare föredrag handlar om bottar för idrottsmän och -kvinnor med funktionshinder.

En smygare gäller Windows 10 på Armprocessorer. Det är möjligt att vi får höra om vad som händer på den fronten. I förväg nämns i alla fall föredrag om att utveckla för flera plattformar.

Gamla hederliga Office hänger med än. Här handlar utbudet av föredrag om en blandning av hur man kan integrera olika Officefunktioner med andra lösningar och om renodlad utveckling för Officeplattformen.

Sammanlagt finns det information om 317 föredrag under tre dagar.