1965 formulerade Gordon Moore en teori som kommit att prägla teknikutvecklingen i decennier. Den att antalet transistorer på ett chipp fördubblas i snitt vartannat år. Men tecken som tyder på att den tiden är förbi har fått it-världen att blicka in i en framtid där lagen inte längre gäller. Ett av de företagen är processortillverkaren Nvidia. ”Vi behöver hitta en väg framåt efter Moores lag”, konstaterar företagets vd Jen Hsuan Huang.

Därmed skulle man tro att tiden för att få in mer kapacitet i processorerna var över. Men icke! Snarare tvärt om. Det står klart när de nu har presenterat den första produkten baserad på nästa generation av grafikprocessorn Volta, skriver IDG News.

Läs också: Nytt Arm-chipp ger superkameror i bilar

Denna best skryter med hisnande 21 miljarder transistorer och 5 120 kärnor med en klockfrekvens på 1 455 MHz. Det kan jämföras med tillverkarens flaggskeppsprodukt, grafikprocessorn Pascal, som har 3 840 kärnor och 15 miljarder transistorer.

Superdatorn som huserar grafikprocessorn får det mesta av sin kapacitet från åtta stycken Tesla V100 GPU, som i sin tur är baserad på den nya generationens processorer med Volta-arkitektur. Den har 400 servrar och 40 960 kärnor, så kallade Cuda-kärnor vilket är tillverkarens namn på arkitektur för parallellbearbetning av data i deras gpu. Men smakar det så kostar det, ungefär 1,3 miljoner kronor.

Nvidias Volta-baserade Tesla V100
Nvidias Volta-baserade Tesla V100.

Vid sidan av den nya grafikprocessorn är datorn utrustad med två stycken 20-kärniga Intel Xeon E5-2698 v4-processorer med en klockfrekvens på 2,2 GHz. Systemet har fyra SSD-diskar på 1,92 TB och körs med Ubuntu Linux. Dock gör allt detta att den drar en del energi, närmare bestämt 3 200 watt.

Läs också: När kommer de där självkörande bilarna? Bilbranschen oenig om tidsplanen

Så vem ska köpa denna dator. Kanske är den trots den kraftfulla grafikprocessorn inte riktigt en dator för datorspel. Snarare är den tänkta målgruppen företag som fokuserar på maskininlärning. Redan i dag används Nvidias produkter i datacenter för bild- och röstigenkänning.