På konferensen Openstack Summit som avslutas i Boston i dag har drygt 5 000 besökare fått ta del av en hel del nyheter. Det visar att molnplattformen Openstack är en stabil faktor på marknaden, främst för att bygga privata moln, men även publika.

Här bjuder IDG News på en sammanfattning av konferensen:

44 procent plus sedan i höst

Openstack Foundation, som är organisationen bakom plattformen, mäter användningen varje sjätte månad. Sedan i höstas har antalet installationer ökat med 44 procent. Plattformen körs i produktion på mer än fem miljoner processorkärnor.

Av mer än 600 installationer som man tittat närmare på är cirka 60 procent att anse som privata moln, medan 30 procent klassas som publika. 37 procent av installationerna har fler än tusen processorkärnor och 16 procent har fler än en petabyte minne.

En tredjedel av användare finns på företag med fler än 10 000 anställda och i USA ska Openstack finnas installerat på fler än hälften av Fortune 100-företagen.

Läs också: Openstack ökar skalbarheten med ny version

Nischade installationer vanligare.

Det blir allt populärare att använda delar av Openstack för olika projekt, istället för att köra hela plattformen. Openstack består av delar som processorkraft (Nova), lagring (Cinder och Swift) och nätverk (Neutron) som går att installera separat. Ett exempel är att använda Kubernetes, som inte är en del av Openstack, för att administrera containrar tillsammans med Openstacks Cinder för att hantera lagring.
 

Red Hat uppgraderar

Red Hat som har den mest poplära Openstackbaserade plattformen släppte version 11 av den under veckan. Den inkluderar bland annat Red Hat Enterprise Linux och administrationsverktyget Cloudforms. Bland nyheterna märks enklare uppgraderingar.

Läs också: Så ska Openstack göra det enklare för mindre företag att bygga egna moln

Rackspace samarbetar med Dell-EMC

En nyhet på konferensen är att Rackspace och Dell-EMC gör gemensam sak genom att erbjuda Openstack-baserade privata moln som en tjänst. Det görs med Rackspaces mjukvara och hårdvara från Dell-EMC i ett paket.