Intels Itanium, finns den kvar?


Ja, faktum är att Intels processor Itanium som lanserades 2001 har tillverkats och levererats fram till nu. I går, torsdag, började Intel leverera den senaste versionen Itanium 9700 av den omstridda processorn. Det blir också den sista versionen.


När Itanium lanserades var den tänkt att bli det främsta 64-bitarsalternativet för både persondatorer och servrar, och ersätta äldre X86-processorer. Men under de senaste tio åren har stödet för Itanium tunnats ut, vilket lett till en gradvis dödförklaring. Intel har till och med öppet bett kunderna att byta till X86-baserade Xeon, skriver IDG News.

Läs också: Nvidia visar upp ny superdator på monsterpropp med 21 miljarder transistorer

Itanium 9700 är en mindre uppgradering som är avsedd för avancerade servrar som kör Unix. Den enda stora servertillverkaren som använder Itanium är HPE som kommer att använda den senaste varianten i sina servrar av typen Integrity i6. Det är extremt tillförlitliga servrar som kör Unixversionen HP-Ux.


HP, även innan delningen i två företag, har länge varit den största tillskyndaren av Itanium. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att processorn utvecklades gemensamt av Intel och HP. Avsikten var att få fram en ersättare till HPs föråldrade PA-Risc-processor.


Intels förhoppning när det begav sig var att kunna konkurrera med Suns, numera Oracles, Sparc och IBMs Power.


– Då verkade det vara en vettig strategi, säger Jim McGregor, chefsanalytiker på Tirias Research.


När Itanium introducerades 2001 var dess instruktionsuppsättning mycket mer avancerad än den för Intels X86-processorer. Men de första modellerna drog väldigt mycket ström. Jim McGregor minns till exempel en server från Motorola med två Itanium och en massiv fläkt som slukade väldigt mycket ström, förde mycket oväsen och var i starkt behov av kylning.


I början hoppades Intel även att Itanium skulle bli populär för pc, men så blev det inte. Alla problem ledde till ett gyllene tillfälle för konkurrenten AMD som lanserade 64-bitars X86-processorer för servrar 2003, när Intel fortfarande bara hade 32-bitars X86-processorer i sortimentet. Men ganska snart kom det 64-bitarsvarianter av dessa från Intel.

Läs också: Nu kommer tekniken som laddar halva mobilbatteriet på en kvart

2010 nådde problemen för Itanium en ny eländesnivå när Microsoft slutade ge stöd för Itanium i sin mjukvara. Windows Server 2008 R2 blev det sista operativsystemet med Itaniumstöd från Microsoft. I mars 2011 hängde Oracle på och slutade bygga mjukvara för Itanium. Det ledde till en hätsk juridisk strid mellan HP och Oracle, eftersom HP ville att Oracle skulle ge stöd åt kunder som körde HP-Ux.

Intel självt förbättrade inte läget för Itanium när man 2012 släppte Xeon E7 v2 som bjöd på Itaniumliknande funktionalitet, till exempel för felhantering.

HPE har sagt att man ska fortsätta ge stöd för Itaniumservrar till och med 2025. På Intel tänker man i stället fokusera på Xeon.