Efter att Microsoft slutat publicera sina säkerhetsbulletiner, för att i stället tillhandahålla en databas, så finns det säkert många som saknat bulletinerna. De personerna fick lite plåster på såren när avskaffandet av bulletinerna sköts fram, men nu är det slutgiltigt slut med säkerhetsbulletinerna.

Men det finns en lösning på dilemmat. John Lambert som är chef för Microsofts center för hotanalys (Threat Intelligence Center) har publicerat ett Powershellskript som återskapar bulletinerna på Github. Han beskriver det så här, översatt till svenska:

– Om du vill ha en rapport som summerar säkerhetsbulletinerna så kan du använda det här skriptet som använder ett api för MSCR-portalen.

Läs också: Analytiker tror på våg av Windows 10-migreringar efter Wannacry

För att utnyttja api:t måste man hämta en nyckel, vilket man kan göra här.

Skriptet hämtar helt enkelt information från databasen som säkerhetsmeddelanden publiceras i numera. I rapporten som genereras med skriptet sorteras sårbarheter efter CVE-kod (Common Vulnerabilities & Exposures) och det finns förteckningar över drabbade produkter, bland annat över vilka sårbarheter som drabbar olika versioner av applikationer.

Dessutom finns det en förteckning sorterad efter Microsofts egna index för hur sårbarheter kan utnyttjas, skriver IDG News.

Det går att välja för vilken tidsperiod information ska visas. I ett exempel som John Lambert visar för 9 maj tar rapporten 203 sidor i anspråk när den sparas som en pdf-fil.

Läs också: Nu svarar Apple på Microsofts pc-offensiv

Inte all information som fanns i de gamla bulletinerna finns med i rapporten, till exempel sätt att kringgå buggar. Men sådan information går att hämta med ytterligare skriptkod, som finns publicerad här.