Om du mot all förmodan hade tänkt skaffa dig en dator med Windows 10 S för att köra Linux kommer du att bli besviken. Microsoft har nu meddelat att de blockerat Linux-appar trots att de finns i den officiella Microsoft Store. Det skriver Microsofts programchef Rich Turner i en bloggpost.

Läs också: Därför kan Windows 10 S göra succé på företagen

Enligt Turner är Windows 10 S ett operativsystem för den som vill ha tightare säkerhet än med vanliga Windows 10, och därför är Microsoft extra kräsna med vilka applikationer som kan användas. Vilket resulterat i att de valt att blockera kommandoradsappar som körs utanför Windows 10 S.

Ett beslut som Rich Turner menar ska försäkra mindre tekniska användare om att deras maskin är säker.

”Windows 10 S riktar sig primärt till icke-tekniska användare – lärare, elever, innehållsskapare, artister osv – folk som inte vill spendera tid eller energi på att krångla med sin pc. Människor som förväntar sig att deras dator ska fungera säkert, snabbt, tillförlitligt och effektivt”, skriver Rich Turner.

Linux-apparna är inte de enda applikationerna som stängs ute från Windows 10 S utan även andra appar som Windows Console och CMD/Powershell har blockats.

Läs också: Här är räddningen för dig som bara måste ha Microsofts gamla säkerhetsbulletiner

Att ”stänga ute” vissa funktioner för användare som nödvändigtvis inte behöver komplexiteten de för med sig ligger i linje med Microsofts vision för Windows 10 S. Men om operativsystemet blir den succé i skolorna som Microsoft hoppas på finns det en risk att den säkra miljön håller tillbaka elevernas kodande. Då det kan bli en allt för tillrättalagd miljö att utforska.