Huawei är långt ifrån den uppstickare de var för bara ett par år sedan. De har på relativt kort tid blivit världens tredje största tillverkare av smarta telefoner, efter Samsung och ärkefienden Apple. Kanske är det även på pc-sidan de ser det amerikanska bolaget som sin främsta konkurrent när de nu lanserar sin första bärbara dator Huawei Matebook X.

Vid ett event i Berlin under tisdagen lanserade bolaget tre nya produkter. Dels Matebook X men också systrarna Matebook E och D. Lanseringen ligger i linje med den tidigare uttalade strategin att ha en produktportfölj som omfattar hela den så kallade mobila upplevelsen.

– Vi vill ge våra kunder en helhetsupplevelse genom hela det digitala livet, vare sig det är smarta telefoner, klockor, surfplattor eller datorer, säger Richard Yu, vd för företagets konsumentavdelning.

Läs också: Ny fart på mobilkriget när toppmodellerna rullas ut – se upp för kineserna

Han är av åsikten att det råder brist på innovation i pc-branschen. Något som Huawei vill råda bot på med sina nya produkter. Målgruppen tycks vara mobila och digitala människor, de som ständigt befinner sig mellan hemmet och jobbet. Men som fortfarande står i kontakt med människor i sin närhet.

Trion är i första hand riktade till konsumenter, men särskilt Matebook X har också ett tydligt fokus på jobbanvändarna. Återkommande ord i Richards Yus beskrivning är business and elegance, affärer och elegans. Han går inte närmare in på vilka bolag de ser som sina konkurrenter. Men en återkommande produkt han jämför med är Apples Macbook Pro. Huaweis dator säger han är både tunnare, lättare och kraftigare.

Huawei Matebook X

Datorn har en 13-tumsskärm utrustad med sjunde generationens Intel Core-processor, modell i7 eller i5. Richard Yu är också mycket stolt över kyltekniken de byggt in, mikroinkapslade fasändringsmaterial som släpper in och avger värme efter behov. Detta göra att datorn inte behöver någon fläkt. Något som också påverkar vikt och utformning. Lätt är ett annat ord som ofta dyker upp i beskrivningen av de nya produkterna.

Vidare levereras Matebook X med fingeravtrycksteknik, ett ljudsystem från Dolby Atmos. Och kanske den viktigaste detaljen, den körs med Windows 10. Prislappen ligger på 13 650 kronor (1 399 euro) för en modell med en i5-processor, RAM-minne på 8 GB och en SSD på 256 GB. Klättrar vi uppåt i prisklasserna landar vi på 16 575 kronor (1 699 euro) för en dator med i7-processor och SSD på 512 GB.

Matebook E är en ny 2-i-1-dator, en uppdatering av samma serier som lanserades redan förra året. Utrustad med 2K-skärm och med ett gångjärn som tillåter en vinkel på 160 grader hoppas de kunna ge kunderna en bättre och mer bekväm upplevelse. Priset där ligger mellan 999 euro och 1 299 euro.

Läs också: Samsung störst på smartphones – men Oppo hoppar opp mot topp

Sist ut på dagordningen stod Matebook D, förkortning för Dynamic performance.

– Användarna efterfrågar ofta bärbara datorer med större skärm, men de är ofta tyngre. Här har vi velat ta fram en kompakt dator som inte väger för mycket, säger Richard Yu.

Han beskriver hur Huawei valt att bygga in en starkare grafikprocessor från Nvidia. Inte bara för att ge mer processorkraft åt dataspelintresserade användare, utan även för att se film i bra hd-kvalitet. För att lägga vantarna på en sådan krävs 799 euro och 999 euro.

Den övergripande planen för företagets konsumentprodukter är enhetlighet. Det ska inte krävas några större insatser att gå från telefon till klocka eller telefon. De ska dessutom gå att ladda med samma laddare.

– Jag får ofta frågan: varför satsar ni på pc? Och det är för att vi vill ge en digital lösning för hela livet, säger Richard Yu.

Att döma av kommentarerna intill den livesända presskonferensen var mottagandet blandat. Många var dock de som kommenterade likheterna med Apples produkter, en anklagelse som lär hänga sig kvar.