I samband med den stora Computexmässan i Taiwan som inleds i morgon presenterar Arm nyheter som täcker hela sortimentet av processorer. Till att börja med visas högprestandamodellen Cortex-A75. Men även en extra strömsnål mellanmodell, Cortex-A55, och en ny grafikprocessor, Mali-G72, är av intresse.

Arm framhäver en prestandaökning för Cortex-A75 på över 20 procent jämfört med föregångarna A72 och A73. Energiförbrukningen för A75 beskrivs som jämförbar med A73. Man ska alltså få mer prestanda för samma strömförbrukning.

Läs också: Här är entusiasterna som ska se till att en pc byggd på Arm blir verklighet

Cortex-A75 beskrivs vidare som ett val för i princip alla typer av lösningar: smartmobiler, intelligenta hårdvaruenheter i hemmet, bärbara datorer, servrar, bilar och för inbäddade lösningar. Kort sagt, rubbet.

arm cortex
Arkitekturen för ARM:s nya processor Cortex-A75.

Men allra mest trycker Arm på om Cortex-A75 som bottenplattan i AI-lösningar. Och det ska ordnas tack vare en ny arkitektur som heter DynamIQ. Den inbegriper till exempel de följande nyheterna:

  • Nya processorinstruktioner ska ge upp till en 50-faldig prestandaökning för AI-tillämpningar, jämfört med Cortex-A73.
  • Mer flexibla kluster. Upp till åtta processorkärnor med olika prestandanivåer och strömförbrukning kan byggas ihop i kluster. Det ger möjligheter att bygga lösningar av typen ”Biglittle”, till exempel en snabb processor och sju långsamma som är strömsnåla. Det ska ge bättre prestanda för AI-tillämpningar, till exempel maskininlärning.
  • Ny hantering som gör att alla processorkärnor i ett kluster kan dela på minne på ett mer effektivt sätt.
  • En ny design för cacheminne av typen L2 med bara hälften så mycket fördröjning (latency) som tidigare. Den är avsedd enskilt för varje processorkärna.

Den nya mellanklassmodellen Cortext-A55 bjuder på 18 procent bättre prestanda, till 15 procent bättre energieffektivitet, än föregångaren Cortex-A53. Den kan bland annat användas som den ”lilla” processorkärnan i Biglittle-arkitekturer. Annars nämner Arm användningsområden som bilar, vr-headsets, smartklockor, iot-bryggor och diverse konsument- och infrastrukturprodukter. Med andra ord, det mesta.

Läs också: Nu visar HPE upp sin monsterburk – här är The Machine

Även för den nya grafikprocessorn Mali-G72 ligger fokus på AI, närmare bestämt maskininlärning, och på avancerade mobilspel. Den ska bjuda på 40 procent bättre prestanda och 25 procent högre energieffektivitet än föregångaren.