För dem som varit med ett tag har namnet Cray en viss lyster. Den forne ledaren på superdatorer kämpar vidare, nu genom att erbjuda beräkningskraften i superdatorn Urika-GX som en molntjänst. Eller i alla fall som en ”hostad” tjänst. Det görs i samarbete med molnleverantören Markley.

Frågan är hur Crays erbjudande står sig i jämförelse med till exempel Amazons. Hur som helst så finns Crays alternativ nu tillgängligt. Tänkbara kunder är till exempel mindre läkemedelsföretag som behöver sporadisk tillgång till superdatorkraft, flygplanstillverkare och banker, eller i stort sett alla som behöver analysera komplexa data.

Läs också: Nu visar HPE upp sin monsterburk – här är The Machine

Urika-GX
Urika-GX.

Cray beskriver Urika-GX som en nyckelfärdig lösning för big data (big data appliance). Det ska gå utmärkt att köra flera plattformar som Hadoop, Spark och till exempel grafdatabaser samtidigt på en Urika-GX.

För att sticka ut i konkurrensen erbjuder man 100 procent tillgänglighet för tjänsten. Till en början erbjuds en lösning som inbegriper både hårdvara och mjukvara för att analysera data för ”life sciences”, alltså forskning om biologi och läkemedel. Lösningen innefattar Cray Graph Engine som är en mjukvara för mönsterigenkänning.

Läs också: Superdator i molnet med AWS nya tjänst

Man kan fråga sig hur många företag som har behov av den här typen av lösningar i dag. Men att superdatorkraft blir mer lättillgänglig kan innebära att vissa branscher kan förändras. Typexemplet lär bli läkemedelsbranschen som kännetecknas av enorma forsknings- och utvecklingsinsatser, vilket kräver massiv datorkraft. Det är här Cray har en chans med den nya tjänsten.