Intel lanserade pc-processorn Intel Core i9 Extreme Edition i9-7980XE i går, på Computexmässan på Taiwan. Processorn som enligt Intel är den första för pc i ”teraflopklassen” kommer att kosta hela 1 999 dollar, cirka 17 450 kronor. Det gör den till ett alternativ för elithobbyister.

Det är frågan om ett riktigt prestandamonster med 18 processorkärnor som hanterar 36 trådar. Den är ett direkt svar på AMD:s nyligen lanserade, och ännu ej prisgivna, Ryzen Threadripper som har 16 processorkärnor och också hanterar 32 trådar.

Läs också: Arm på offensiven i processorkriget – här är nya flaggskeppet

Den nya Core i9-familjen innehåller inte bara värstingprocessorn, utan även billigare modeller med tio, tolv, 14 och 16 processorkärnor. Priserna börjar på 999 dollar, cirka 8 740 kronor. Intel anger den generella prestandaförbättringen jämfört med äldre modeller till 15 procent för enkeltrådade applikationer och till tio procent för multitrådade.De flesta nya Core i9-modellerna har en funktion med det fantasieggande namnet Turbo Boost Max Technology 3.0. Den innebär i korthet att två processorkärnor, inte bara en, identifieras som de ”bästa” och kan överklockas vid behov. Dessutom kommer de nya processorerna att kunna hantera den nya minnestypen Optane.

intel

Ett, antagligen övergående, problem med de nya processorerna är att de designats för den nya processorsockeln R4. Än så länge passar bara ett chipset som heter X299 till den, men med tiden lär det komma flera chipset. Nu återstår det att se hur AMD fyller på Threadripperfamiljen med nya modeller och, framför allt, hur de kommer att prissättas.

Läs också: AMD utmanar Nvidias dominans på gpu:er för maskininlärning

Om Core i9-chippen känns väl vräkiga så erbjuder Intel även nya Core i7 X-processor med priser som börjar på 339 dollar, cirka 2 970 kronor. För den verkligt budgetmedvetna finns den nya fyrkärniga Core i5 för 242 dollar, cirka 2 120 kronor.

För den som inte ens är imponerad av Core i9 Extreme Edition i9-7980XE eller Turbo Boost Max Technology 3.0 kanske rykten om att Intel ska presentera sin nästa processorgeneration på Computex kan locka. Det handlar om Cannon Lake som ska tillverkas med en 10-nanometers process och bjuda på en prestandaökning på 30 procent.