Många utvecklingsavdelningar satsar idag på Devops för att riva muren som funnits mellan utveckling och drift (Development and Operations). Den muren har genom decennierna ställt till många problem, och framgångarna med Devops är glädjande. Samtidigt lider många organisationer av att länken mellan krav och utveckling ännu inte fungerar som den ska.

Alla utvecklingsprojekt hanterar krav på ett eller annat sätt, och det är viktigt att sätta fingret på vad som ska utvecklas. I agila projekt bör arbetet med krav utmärkas av att de detaljeras sent och att man med frekvent återkoppling är beredd att iterativt ändra och förbättra kraven.


Tvärfunktionella produktägare

Små organisationer och projekt har ofta tvärfunktionella utvecklare som förväntas hantera hela utvecklingsstacken och i många fall även krav och drift. Det blir i de flesta fall för mycket att hantera för utvecklarna, och en nyckel till framgång är att ha en riktigt bra produktägare. Om man begränsar de tvärfunktionella utvecklarnas ansvar till just utveckling så kan man komplettera med en ”tvärfunktionell produktägare” som också får ta hand om kraven.

Läs också: Glöm inte bort testerna när ni utvecklar agilt

En sådan produktägare behöver lära sig hela ”kravstacken”, och även om redan det är mycket att lägga på en person så är det i alla fall bättre än att kraven trillar mellan utvecklarnas stolar. Har man möjlighet är det förstås ännu bättre om produktägaren får en parhäst i arbetet med kraven. En viktig bonus med det är att parhästen då också kan fungera som reserv om produktägaren av en eller annan anledning behöver avlösas.

Riv muren och samarbeta

Större organisationer och projekt har ofta dedikerade kravanalytiker, men missnöjet kan vara stort bland både dem och utvecklarna. Även om utvecklarna jobbar agilt är det vanligt att steget mellan krav och utveckling liknar sämsta sortens vattenfall. Jag har pratat med personer i bägge lägren som bekräftar att de inte ens träffar varandra i arbetsvardagen. Det verkar finnas både en rädsla och en uppgivenhet i lägren.

Det här är en artikel från Expert Network
Det här liknar den tidigare situationen mellan utveckling och drift. Man kan säkert hävda att Devops-rörelsen menar att krav ingår i Dev-biten, men det stämmer inte med hur Devops oftast tillämpas i praktiken.

Tänk ReqDevOps

Oavsett storlek på organisation är det viktigt att både ta krav på allvar och se till att kommunikationen mellan krav, utveckling och drift fungerar som den ska. Både produktägare och alla andra som arbetar med krav behöver vara med i utvecklingskedjan på riktigt. Det är hög tid att få med kraven (Requirements) i Devops och börja tänka ReqDevOps.

Fakta

Befattning: It-rådgivare
Företag: Mejsla
Linkedin: Karl Dickson
E-post: karl.dickson@mejsla.se
Hemsida: www.mejsla.se
Expertområden: Java med kringliggande tekniker, metoder och processer.
Bakgrund: Konsult och facilitator mellan kunders ledning och utvecklare. Lång erfarenhet av mentorskap. Byggt it-bolag sedan 1999. Utvecklare sedan slutet av 1980-talet med en masterexamen i matematik/datalogi.