En anledning att Apples språk Swift har blivit populärt är säkert Swift Playgrounds som lanserades 2016. Det är en app för Ipad för dem som vill komma i gång och programmera med Swift.

När Apple nu lanserar version 1.5 av Swift Playgrounds ligger fokus på robotar och drönare. Det ska gå att skriva kod för att kontrollera sådana från en Ipad, via Bluetooth. Det handlar om produkter från bland annat Lego. Eftersom Swift är en öppen standard ska det även vara enkelt för andra leverantörer att erbjuda lösningar.

Läs också: Framtid eller trafikfara? - Drönar-bud kan bli olagliga i San Fransisco

Skolor ska kunna ladda ner Swift Playgrounds 1.5 gratis från 5 juni, i samband med att Apples stora konferens Worldwide Developers Conference inleds. Appen fungerar på alla Ipad Air- och Pro-modeller, samt på Ipad Mini 2. 

swift playgrounds

Ett mått på Playgrounds popularitet är att över en miljon personer har använt appen, enligt Apple. Swift har även blivit en succé i största allmänhet. Fler än 250 000 appar har skapats med språket sedan introduktionen 2014.

Förutom den nya versionen av Playgrounds har Apple även lanserat App Development with Swift. Det är en ettårig kursplan för programmering med Swift.