Det var för drygt två år sedan, i mars 2015, som Amazon Web Services, AWS, lanserade erbjudandet om obegränsad lagring för 60 dollar om året. Erbjudandet var ett sätt att locka konsumenter till molnet och det tog bara två månader innan Google följde efter med att erbjuda obegränsad lagring av foton i molnet, skriver Techcrunch.

Men nu är sötebrödsdagarna över och användarna får i stället välja hur mycket de vill lagra. 11,99 dollar räcker till 100 GB, för ungefär samma pris som förut, 59,99 dollar, får man tillgång till 1 TB. För den som vill lagra mer går det bra upp till 30 TB – men då får man också lägga på 59,99 per TB.

Läs också: "Rymdnation" vill lagra data ovan molnen för att slippa världsliga lagar

För de som redan är användare erbjuds 5 GB gratislagring och de som redan betalar för tjänsten Amazon Prime, med bland annat strömmad film, musik och e-böcker kan fortsätta lagra obegränsat med foton.

De som betalat för det gamla erbjudandet behåller det också till dess att tiden de betalat för går ut. När tjänsten sedan förnyas automatiskt landar den på 1 TB-erbjudandet. De som inte förnyar sin lagring automatiskt eller har över en TB lagrad får välja hur de vill fortsätta med den nya planen.

Läs också: Deadline för AI-forskare gjorde slut på molnjättarnas resurser

För dem som ligger över 1 TB och inte gör något åt det meddelas att deras konto ligger över kvoten och att de inte längre kan ladda upp filer. I stället kan de bara titta på, ladda ner eller radera innehållet. De har 180 dagar på sig att antingen se till att ta bort filer så de hamnar under gränsen eller betala för den lagring de har. Därefter kommer Amazon att radera filer så att lagringen inte överstiger kvoten, de senast uppladdade filerna ryker först.