De stora webbläsarna, som Firefox och Chrome, erbjuder sina användare väldigt många möjligheter då de kan anpassas till de flesta behov. Men lika mycket som surfupplevelsen kan förhöjas av tilläggsprogram kan den även försämras i takt med att hastigheten sjunker.
Det här kan vara en anledning god som någon att testa en ny webbläsare och för att hjälpa dig på traven har vår amerikanska systersajt Computerworld testat fyra stycken lite mindre kända browsers som kan vara värda att kolla in.
1. Dillo
Dillo är en minimalistisk webbläsare som togs fram av Jorge Arellano Cid 1999 med syftet att erbjuda användaren åtkomst till nätet utan att de behövde ha en monsterdator. Därför kan det idag vara en kandidat för de som surfar på gammal hårdvara.

I verktygsfältet hittar du inga konstigheter utan enbart det mest basala – som bakåt, framåt, ladda om, spara, stopp och bokmärken. Trots det strippade yttre går det dock att surfa på olika flikar samtidigt.
En fiffig funktion är att Dillo rensar cachen efter varje session vilket håller datorn ren och fin, däremot kan detta höja laddningstiden något på vissa sajter som annars använder sig av cachade filer för att ladda snabbare.
En annan nackdel med Dillo som kan vara irriterande är att webbläsaren inte stödjer Flash eller Java.
2. Konqueror
Konqueror är inte bara en mångfacetterad och lättviktig webbläsare, den kan även användas som en filhanterare.
Det betyder att du via Konqueror kan flytta, kopiera, klistra in och döpa om filer på din dator – samtidigt som du surfar – vilket kan vara något för den som gillar att multitaska.

En annan fördel med Konqueror är fönstret inte täcks upp av flikar och menyer, vilket ger en stor och härlig surfupplevelse.
Men om du inte är ute efter en webbläsare som kan agera filhanterare finns det inte mycket att hämta i Konqueror då browsern kan stöta på patrull på många stora sajter. När Computerworld gjorde några testrundor i Konqueror råkade de ut för en rad olika problem på sajter som Gmail och Facebook.
3. Lynx
Webbläsaren Lynx har några år på nacken då den släpptes redan 1992, men trots åldern får den ännu i dag kontinuerliga uppdateringar.
Det unika med Lynx i jämförelse med övriga webbläsare på listan är att den saknar grafiskt användarsnitt och helt använder sig av kommandorad. Det betyder att den enbart visar sajter som text och ignorerar allt annat. Alltså ingen browser för Youtube eller Instagram.

Men avsaknaden av det visuella betalar tillbaka när det kommer till hastighet, då den levererar snabbare än alla andra webbläsare med grafiskt användarsnitt.
Ett problem med webbläsaren är dock att den enbart klarar av att hantera en nedladdning åt gången, och då är det dessutom en process som förhindrar att användaren kan surfa vidare innan filen hämtats hem.
Läs också: Operas nya webbläsare har Whatsapp och Messenger inbyggda
4. Midori
Midori är en webbläsare som följer med Xfce desktop environment, samt vissa Linux-baserade operativsystem som Elementary OS och Bodhi Linux.
Likt de andra webbläsarna på listan har Midori ett avskalat användargränssnitt där enbart de viktigaste funktionerna finns med i en enkel menyrad.

Den personliga integriteten är något som Midori tar på allvar och använder sig av sökmotorn DuckDuckGo, som inte sparar eller delar någon användarinformation, som standard. Naturligtvis går det dock att ändra till Google om så önskas.
Då Midori till det yttre känns som Firefox kan det vara en bra webbläsare för de som inte riktigt vågar släppa taget, och köra Lynx, men ändå vill öka hastigheten.
Artikeln är tidigare publicerad i augusti 2018.