Att drifta sin egen it med egna servrar i huset kan kännas mastigt för småföretag, särskilt nu när det finns så mycket tjänster att köpa. De erbjudanden som finns är ofta dimensionerade för medelstora företag.

Men bara du förstår grunderna behöver det inte vara så svårt att komma igång med ett eget litet serverrum. Här är sex tips från vår amerikanska systersajt cio.com.

1. Rackmonterat är att föredra

Många staplar sina första it-utrustningar på ett skrivbord eller en vanlig hylla. Det kostar inget, men blir snart en ohanterlig röra när företaget växer. Utrustningen är också utsatt för onödiga risker, allt från kaffespill till att någon snubblar på en kabel.

Läs också: Slut med obegränsad lagring hos Amazon

Även om det kostar en slant är det värt att satsa på ett rackskåp och rackmonterad utrustning. Har ni börjat med utrustning som inte är rack-anpassad finns det lådor och hyllor för att ändå få in den i rackskåpen.

2. Det finns rackskåp för alla

Rackskåp och rackprylar mäts i ”rackenheter”, ”units”, förkortat till U. En rackenhet är 44,5 millimeter (1,75) tum. En växel är typiskt 1U eller 2U hög, servrar från 1U till 4U och bladserverkabinett kan vara 5U till 10U eller ännu större.

Rackskåpet är 19 tum brett (48 cm), och 60 cm till 1 meter djupt. Ett typiskt fullhöjdsrack är 42U högt. Halvhöjdsrack ligger på 24U. Det finns även rackskåp ner till bara 5U som kan stå på ett bord. (Det här är innermått, hur mycket skåpet rymmer – hur mycket som tillkommer för själva skåpet varierar från modell till modell.) Hjul på skåpet så det går att flytta är ingen dum ide.

Det finns andra lösningar, som helt öppna rack eller väggmonterade rackhyllor för mindre mängder utrustning, som kan vara intressanta om du har ont om plats.

3. Få undan bullrig utrustning

Om ni inte har möjlighet att ge utrustningen eget rum måste du tänka på bullernivåerna. Det är ofta värt att skapa ett serverrum med en ny mellanvägg. Där står också utrustningen säkrare, och är lättare att kyla.

I små lokaler, där det inte går, kan du använda rackskåp med ljuddämpande funktioner. Men skåpet måste ha ventilation, så helt tyst blir det aldrig.

4. Investera i kylanläggning (eller två)

Med bara ett par växlar och en nas behöver du nog inte tänka på kylning, men när det tillkommer nya servrar, ups och större nas stiger temperaturen. Varm utrustning går sönder snabbare och kan ibland krascha. Om du drar kablarna snyggt och inte packar rackskåpet för fullt blir ventliationen bättre.

Lättaste sättet att hålla koll på temperaturen är helt enkelt med en termometer i racket. Värmen i racket påverkas såklart av värmen i rummet, så det kan behövas en kylanläggning (luftkonditionering) i serverrummet.

Om kontoret redan har luftkonditionering kanske den stängs av på kvällar och helger och då behöver serverrummet kylas separat. Idealet är två separata kylenheter som går på separata säkringar, så en kan ta över när den andra behöver service.

5. Håll ordning på kablarna

Att sätta upp ett rackskåp är inte bara att skruva fast prylarna. Att hålla ordning på kablarna är a och o, vikten kan inte överskattas. Förmodligen är det en hel del nätverkskablar som ska in i racket.

Läs också: Serverlöst blir lätt vettlöst om du inte tänker till

Och det bästa sättet är att använda en patchpanel för RJ45-kablar. En typisk patchpanel är 1U hög och har 24 portar. Du installerar den dock inte på en kafferast, du får strippa kablar, trycka in dem i panelen och använda en kabeltestare för att se att signalen går fram. Finns det budget kan du ta in ett proffs för den biten.

Ha alltid en påse buntband till hands för att sätt fast lösa kablar. De kostar i princip inget och är bara att klippa av när du behöver dra om kablarna.

6. Märk upp allt – utan att krångla till det

Till sist: Snåla inte med etiketter och dokumentation, hur enkel din setup än må vara. Det som är självklart för er när ni sätter upp det kanske inte är självklart för den som ska jobba med prylarna imorgon.

Enklast är att köpa en etikettskrivare. Varje hårvaruenhet bör märkas upp med unikt, beskrivande namn och ip-adress.

Skriv ut viktiga uppgifter och detaljerade lathundar och sätt fast dem på rackskåpet med tejp eller kylskåpsmagneter – instruktioner för nätverk, backup och omstar av utrustning.