Just nu kämpar Intel och utmanaren AMD stenhårt om tätpositionen för pc-processorer. Intels kommande flaggskeppsfamilj Core i9 som presenterades i slutet av maj börjar bli redo för leverans.

Redan nästa vecka ska man kunna köpa den långsammaste varianten med tio processorkärnor. Tolvkärnorsvarianten ska finnas för leverans i augusti och, slutligen, värstingmodellerna med 14, 16 och 18 kärnor i oktober.

Läs också: Chippkrig att vänta när Intel skyddar sin dominerande position

Det finns antagligen logistiska skäl för det här leveransschemat, men det känns också som ett dramaturgiskt grepp. Tanken är säkert att gradvis bygga upp spänningen inför släppet av värstingmodellen i oktober.

Problemet med strategin är förstås att AMD får chansen att roffa åt sig en tidig ledning med sin sextonkärnorspropp Ryzen Threadripper. AMD har inte varit särskilt tydliga med information, men det talas om leverans ”den här sommaren”, skriver IDG News.

AMD:s Ryzen Threadripper.
AMD:s Ryzen Threadripper.

Sedan tidigare är priserna kända, de sträcker sig från 999 dollar (cirka 8 700 kronor) för modellen med tio kärnor, till 1 999 dollar (cirka 17 400 kronor) för värstingmodellen. Intel har ännu inte släppt specifikationer som klockfrekvenser och storlek på cacheminne, förutom för modellen med tio kärnor.

Läs också: Nu tar Intel täten i processor-kriget – igen

Man vet att samtliga modeller hanterar dubbelt så många trådar som de har processorkärnor. Man vet också att Core i9-modellerna kommer att kräva en ny processorsockel, som heter R4.

Som det ser ut nu riktar Intel in sig på entusiaster, till exempel de som kör avancerade spel. Men man får anta att de här processorerna även kommer att användas för arbetsuppgifter som kräver parallellitet, till exempel maskininlärning.