Vad krävs det för att ett av världens största it-företag ska frångå sina rutiner? En omfattande global it-attack som drabbar deras system tydligen. För även denna månad skickar Microsoft ut ett dussintal säkerhetsuppdateringar till operativsystem de tidigare stängt dörren till, skriver IDG News.

Anledningen ska enligt Microsoft själva vara rädsla för eventuella attacker från statsstödda hackare eller utländsk underrättelsetjänst. Kort sagt, Wannacry-attacken spökar fortfarande.

– Vid en översyn av månadens uppdateringar identifierades sårbarheter som kan utgöra en förhöjd risk för cyberattacker från myndighetsorganisationer eller andra copycat-organisationer, säger Adrianne Hall, ansvarig för problem- och krishantering på Microsoft.

Läs också: Efter Wannacry: "Microsoft är inte skyldiga användarna någonting"

Det var i maj som bolaget för första gången frångick rutinen och skickade ut uppdateringar till operativsystem där supporfunktionen egentligen upphört. Detta för att skydda användarna från det numera ökända utpressningsviruset Wannacry. Då fanns tydliga bevis på att sårbarheter i mjukvaran faktiskt utnyttjats av skaparna av viruset. Runda två av uppdateringar har inte lika tydliga bevis. Bolaget har inte gått in på några specifika detaljer utan pratar om en förhöjd risk.

Användare som sitter på äldre versioner av operativsystemet måste uppdatera sina system manuellt genom att ladda ner uppdateringarna från Microsofts hemsida. Företagskunder som använder olika plattformar för att hantera uppdateringar kan automatiskt ladda ner gårdagens utskick, som om supportfunktionen fortfarande var i gång.

Branschexperter tror dock inte att detta nya tillvägagångssätt är något som användarna ska vänja sig vid.

– Jag tror inte att vi under de kommande månaderna kommer få se fler uppdateringar för Windows XP. Det är fortfarande ett föråldrat system, säger Amol Sarwate, chef för sårbarhetslaboratoriet på Qualys.

Läs också: Svenska cio:er: så klarade vi oss från Wannacry

Även Microsoft har varit tydliga, detta är inte att se som en förlängning av supportfunktionen och ska inte ses som något annat än en tillfällig avstickare från rådande rutiner.

Supporten för de tre versionerna av operativsystemet, Windows XP, Windows 8 och Windows Server 2003 upphörde i april 2014, juni 2016 samt juli 2015. En betydande andel användare sitter fortfarande med äldre versioner i sina datorer. Enligt analysföretaget Net Applications handlar det om 120 miljoner datorer världen över.