Störst, bäst och vackrast - men det är inte alltid eliten som driver utvecklingen. Just nu är det i det ljumma mellansegmentet det händer mest. I alla fall när det kommer till superdatorer. Det står klart när Topp500.org för 49:e gången i ordningen presenterar listan över världens superdatorer, skriver IDG News.

Återigen toppas listan av kinesernas Sunway Taihu Light på 93 petaflop och Tianhe 2 på 33,9 petaflop. Schweizarna har gjort vad de kan för att vässa sin Piz Daint och dubblerat prestandan till 19,6 petaflops. En uppgradering som tagit dem från plats åtta till plats tre. På fjärdeplatsen ligger amerikanska superdatorn Titan.

Läs också: Nu visar HPE upp sin monsterburk – här är The Machine

Mer har inte hänt på topp tio. Däremot visar det sig att datorerna i mellansegmentet har blivit allt kraftfullare. Och mer effektiva. Skaparna av listan har bara tillgång till energiåtgången för 369 av datorerna på listan. Men nio av de tio mest effektiva har byggts i år, sex av dem kommer från Japan.

Den burk som var bäst på att omvandla watt till flops var den japanska datorn Tsubamde 3.0 tillverkad av HPE. De har byggt in två olika processorer, en Intel Xeon och en Nvidia Tesla P100 för att leverera 14,1 gigaflops per watt. Totalt ligger prestandan på 1,9 petaflops vilket gett dem plats 61 i den totala listan.

Hack i häl följer den Cray-baserade Piz Daint Multicore, icke att förväxla med sin namne på plats tre. Denna dator ger 10.4 gigaflops per watt. Även här blandas Intel Xeon och Nvidia Tesla P100 för att ge önskad prestanda.

Läs också: USA ska bygga riktigt snabba superdatorer – men det tar tio år

Just kombinationen av flera processorer är något som blir allt vanligare på topp 500-listan. HPE har byggt 28,6 procent av alla datorer på listan. Däremot ligger de inte bakom mer än 16,6 procent av den totala datorkraften som alla 500 datorerna tillsammans skrapar ihop. Av de superdatorer som toppar listan är 11,4 procent märkta med Cray och IBM med 5,4 procent. Men det ska också sägas att 12,5 procent av den totala kapaciteten kommer från en och samma dator, Sunway Taihu Light.