Amazon har snabbt vuxit till en av de största aktörerna på molnmarknaden. Och av goda skäl. Utbudet är så brett att det är svårt att överblicka, dussintals sätt att lagra data, hundratals olika mjukvarupaket.

Men Amazon är långt ifrån ensamma, och konkurrensen hårdnar. Så det kan vara värt att fundera över om det är just deras tjänster som är rätt för er, idag och framöver. Vår amerikanska systersajt Inforworld har listat tolv potentiella scenarier där alternativen kan vara att föredra.

1. Du vill ha ”bare metal”

Centralt i molnet är möjligheten till virtualisering, och det leveraras med största möjliga flexibilitet. Men det kostar så klart. En liten bit kod måste titta på varje förfrågan som går in eller ut och skicka den till rätt virtuell maskin. Många bäckar små blir till sist en rejäl fors. Här har Joyent en tjänst där mellansteget tas bort för att ge en mer avskalad process för Docker-containrar. De har lagt tid på att utveckla tjänsten, som heter Triton, så att de kan plocka bart ett par av de lager som i vanliga fall gör att förfrågningarna går långsammare. Infoworlds tester visar att kunden helt enkelt får mer kraft för pengarna.

Läs också: Sugen på Docker och mikrotjänster? Här är fällorna att se upp med

2. Du vill ha en egen maskin

Det som vi lite slarvigt kallar maskiner i molnet är i de allra flesta fall bara en del av betydligt större maskiner. Och många vill nog gärna tro att de har sin egen del av denna maskin, vikt enkom åt dem. Men egentligen har vi bara tillgång till en delad server som låtsas vara en separat maskin. Frågan är då om man kan lita på grannarna. Hur säkert är det egentligen, hur vattentäta är skotten? Tillit är en svår fråga.

IBM erbjuder fristående maskiner som kunderna kan anpassa helt efter behov. Det går att välja RAM, SSD och processorskärnor. IBM bygger burken, som är helt dedikerad åt kunden under den period avtalet avser, normalt en månad i taget. Är behoven mer begränsade går det att hyra standardlösningar per timma.

Nu är det inte så att AWS inte erbjuder kunderna egna maskiner. De har i sin katalog dedikerade fysiska servrar per timme baserade på standardkonfigurationer genom Amazon EC2 Dedictade hosts. 

3. Du har bara några få webbsidor

Alla behöver inte den enorma flexibilitet som moderna molntjänster erbjuder. Vissa kan sköta sina sajter utmärkt via Wordpress eller Drupal, eller med andra enklare metoder som hängt sig kvar. Det finns de som fortfarande skriver statiska webbsidor.

Delade servrar med Cpanel räcker ibland gott och väl. Dessutom är det ofta enklare och mer effektivt än molnet. Och betydligt billigare.

4. Du vill ha lösningar, inte en plattform

Office 356 är och förblir en populär lösning för dokument och kalkylark. Även Googles svit har sina trogna användare. Men Amazon är en plattform, och erbjuder således ingen sådan lösning.

Läs också: Därför dumpar de Google för Microsoft

Det är fullt möjligt att skapa ett tillägg till webbläsaren och lagra allting som dokument i Googles eller Microsofts system. Det kanske till och med är bästa sättet att lösa problemen på just ditt företag. Kanske är det rätt väg att hyra sina egna servrar och bygga sin egen infrastruktur – eller så finns det färdiga tjänster i molnet som är redo att användas.

5. Du vill knacka mindre kod

Kod i all ära, kan vara superkul. Men ibland vill man inte skriva så mycket kod. För de tillfällena finns Googles App Engine som låter programmerare skriva grundläggande Pythonkod i en strikt struktur. Google hanterar sedan allt från skalning till lagring och konfiguration. Det är således rätt lätt att bygga rätt komplicerade applikationer med relativt få rader kod. Blir den tjänst ni byggt omåttligt populär, ja då ser Google till att skala upp och ta betalt efter de resurser som ni använder. Det går också bra att skriva i Node.js, Java, Ruby, C#, PHP eller Go.

6. Du är dataanalytiker, inte utvecklare

Amazon, Google, IBM och Microsoft har alla väldigt kunnig personal som kan allt om maskininlärning. Och de vill så klart sälja sina molnverktyg till kunderna. Sinsemellan erbjuder de ett flertal tjänster som bygger på maskininlärning i alla tänkbara former. Gemensamt är att de alla rensar upp i dina data, tränar algoritmerna och testa modellerna. Här har Amazon ett något enklare tillvägagångssätt.

Det går alltså utmärkt att skippa de mer avancerade beräkningarna, men för verkliga analytiker kan sådana verktyg te sig något begränsade. Vill du ha ett bredare utbud av modeller eller själv gå loss på algoritmen? Ja, då är kanske alternativen bättre. Kika på Microsoft Azure, HPE eller IBM.

7. Du vill använda Googles api:er

Google har ett gäng välfungerade api:er för inte minst översättning och kartor. Flertalet av dessa går med enkelhet att lägga till era applikationer. Man behöver inte ens använda Googles molntjänster för att komma åt dem. Däremot brukar det gå fortare och smidigare om maskinerna är under samma tak. Förlitar ni er på Googles api:er för er lösning och ni vill att det ska fungera smärtfritt, då är Google Cloud ett alternativ att kika närmare på.

8. Du gillar Windows

De går att köra Windowsmaskiner hos AWS, liksom hos många andra molnleverantörer. Dock brukar det vara så att varje leverantör är bäst på sitt område. Microsoft Azure erbjuder visserligen flera olika Linuxversioner, men hyser så klart en förkärlek för Windows. Det går bra att föra över befintliga licenser till molnet eller till och med använda en sorts hybridlösning, där delar är kvar lokalt och annat i molnet. Kör ni Microsofts virtuella servrar står Azure redo att ta emot dem.

9. Du vill ha Watson

IBM:s Watson gjorde sig ett namn genom att vinna tv-frågesporten Jeopardy. Men viktigare är vad Watson betytt för utvecklingen av maskininlärning. Är förhoppningen att kändisskapet ska smitta av sig på er produkt kan ett samarbete med IBM vara värt att utforska. IBM kan också skryta med att ha några av de mest framstående dataanalytikerna på lönelistan. Folk som enbart ägnar sig åt verktyg baserade på artificiell intelligens. Watson-molnet erbjuder många lösningar – IBM dukar upp ett litet smörgåsbord av ai-verktyg för den som har aptit på det.

Så klart är det en fråga om tycke och smak och andra leverantörer har ai-erbjudanden. AWS har inte missat ai-tåget, de har tjänster Amazon Lex som ligger bakom Alexa samt andra verktyg inom bildigenkänning, textanalys och maskininlärning. 

10. Du vill ha speciella datakällor

Molnleverantörer har på olika sätt försökt särskilja sig från varandra genom hur de hanterar stora datamängder, så kunderna slipper. Amazon har samlat på sig enorma mängder väderdata, och det är bara ett exempel. Andra leverantörer har andra specialintressen. Twitterinlägg, sportresultat, arvsmassa, valresultat ...

Här är det alltså smart att utgå från det område ni är intresserade av och välja leverantör utifrån det.

11. Du vill analysera video

Allt IBM gör som kan kopplas till artificiell intelligens dras idag in under paraplyet Watson. Så även verktyget för videoanalys. Där använder de api:er som gör om tal till text, som förstår naturligt språk och tonanalys. Så vill ni veta varför kattklipp är så populära kan IBM vara er leverantör.

12. Du vill labba med blockkedjan

Intresset för kryptovalutor har varierat under åren. Nu har dock blockkedjan, tekniken bakom till exempel bitcoin, blivit populär på flera håll, inte minst i bankvärlden. Klart är att tekniken inte längre rör sig i skuggorna.

Här erbjuder IBM:s molntjänster flera alternativ för att bygga säkra och pålitliga loggar över olika transaktioner – en stabil grund för företag som vill undvika eventuella konflikter i framtiden.

Läs också: Därför bygger Lantmäteriet en egen blockkedja för fastighetsaffärer

Nyckeln till att välja molnleverantör är att känna verksamheten. Hur ser er budget ut? Är det lagring eller analys som är viktigast? Vill ni ha data i Sverige eller spelar det ingen roll? Är det bäst att gå på en global leverantöre eller välja en mindre lokal. Var på det klara med det innan ni bestämmer om det är AWS, Microsoft, IBM eller Google som passar bäst. Eller kanske en lokal uppstickare.