Två omfattande cyberattacker har drabbat myndigheter, företag och privatpersoner de senaste månaderna, Wannacry och Petya. Vid båda tillfällena har sårbarheter i Microsofts operativsystem utnyttjats för att ta över datorer och komma över eller kapa känslig information. Nu senast ett nästan 30 år gammalt nätverksprotokoll, SMB1 – server message block. Ett protokoll som till och med Microsoft säger att ingen längre borde använda. Inte av någon, någonstans, någonsin, skriver Computerworld.

Till hösten ska protokollet vara ett minne blott i och med den kommande Windows 10 Fall Creators Update. Men en liten återblick kan vara på plats.

Läs också: Windows 10-användarna sviker Microsofts webbläsare – men det kan finnas en ljusning

Det första SMB-nätverksprotokollet togs fram av IBM för DOS-baserade datorer. Microsoft kombinerade protokollet med sina LAN-hanteringsprodukter omkring 1990. De la till funktioner i Windows for Workgroup 1992 och fortsatte använda protokollet i senare versioner av Windows. Ända fram till i dag och Windows 10.

Det kanske låter som en självklarhet att något skapat för DOS-datorer, för tre decennier sedan, kombinerat med lika gamla nätverkssystem, kanske inte är det mest lämpliga för en uppkopplad värld. Men så är det, och det erkänner Microsoft. De har dock inte kunnat göra sig av med SMB1 eftersom mjukvara och företag fortfarande är beroende av protokollet.

Till och med Microsofts egna utvecklare mer eller mindre avskyr SMB1. I ett blogginlägg från september 2016 visar en av bolagets programansvariga, Ned Pyle, tydligt var han står:

– Sluta använd SMB1. Sluta använda SMB1! SLUTA ANVÄND SMB1! ...Originalprotokollet är nära 30 år gammalt, och precis som annan mjukvara från 80-talet är den designad för en värld som inte längre finns. En värld utan ondsinta aktörer, utan en stor omfattning viktig data, utan nära nog universell dataanvändning. Helt ärligt, dess naivitet är häpnadsväckande när man tittar på det med moderna ögon, skrev han.

Microsoft meddelande 2013 att SMB1 på sikt skulle plockas bort. Nu är den dagen nästan här. Men det betyder inte att företagen måste vänta. Om det inte finns väldigt goda anledningar att inte göra det så klart. Hos Microsoft finns användbara tips och goda råd för hur man går till väga för att avaktivera SMBv1, SMBv2 och SMBv3 i Windows. Rekommendationen är dock att ha kvar SMB2 och SMB3.