Git, och tjänsten Github som baseras på det, är troligtvis det mest populära versionshanteringsverktyget för programkod i världen. Med det kan man hitta och dela kod, vilket gör att det blir enklare att förbättra koden.

Github tipsar själva om hur man kan komma i gång, men det kan vara svårt att hitta mer avancerade tips för den som blivit varm i kläderna. Här ger IDG News tio tips om hur du kan använda Git/Github på ett smartare sätt. Du kan sannolikt lära dig några nya trick.

Tips 1: Klona nästan allt

Det finns kommandon för att klona, ungefär kopiera, ”repositories” från Github och andra Gitbaserade lösningar. Ett repository, eller repo, är helt enkelt en kodsamling som hanteras som en enhet. Det är det mest centrala begreppet i Gitvärlden. Repo är ofta synonymt med projekt.

Det finns gott om intressanta repon som du kan klona till din egen dator, helt gratis. Det finns många anledningar att göra det, till exempel att studera koden eller att använda den i egna projekt, om det är tillåtet.

Läs också: Tråkigt på semestern? Här är 6 Raspberry Pi-projekt du kan underhålla dig själv med

Tips 2: Hämta ofta

Ett säkert sätt att misslyckas med Git/Github, och med andra system för versionshantering, är att låta filer bli osynkroniserade med varandra. Så hämta filer, kallas pull, ofta om du har dem på flera ställen, så att dina kopior är aktuella. Ju oftare du gör det, desto enklare blir det att införliva (merge) ändrad kod i originalen. Vissa Gitklienter visar när du behöver uppdatera filer för att de ska vara synkroniserade.

Tips 3: Commita tidigt och ofta

Att uppdatera ett projekt kallas för ”commit”. Se en sådan uppdatering som en logisk förändring av ett projekt som kan fås ogjord. Se till att ”commita” alla logiska förändringar du gör i programkod, redan innan du testat dem.

Tips 4: Kommentera dina uppdateringar

Det finns tio sorters programmerare: De som kommenterar sina uppdateringar och de som inte gör det. Tips: Räkna binärt.

Kommentera dina uppdateringar (commits) som du vill att andra ska kommentera sina. Definiera gärna att det krävs meddelanden till varje commit. Om du tror att kod ska tala för sig själv och att det räknar med kommentarer I koden, försök att klona ett nytt repo som skapats på det sättet och försök att lista ut vilken commit som är orsaken till ett programfel utan att läsa igenom all kod.

Tips 5: Pusha när du testat förändringar

Att uppdatera fjärrepon kallas för ”push”. Det bör du göra så fort du har testat dina modifieringar av koden i ett lokalt repo. Annars finns risken att det blir kaos i projektet.

Tips 6: Var generös med grenar

Det är enkelt att skapa nya förgreningar (branch) av en kodbas i ett repo i Git. Och det är enkelt att slå ihop (merge) grenar igen. Att skapa nya grenar är ett bra sätt att hålla isär kod som är på olika nivåer av att vara klar. Ett problem är att utvecklare som är vana vid andra versionshanteringsverktyg kan vara lite rädda för att skapa grenar, eftersom det kan bli krångligt att slå ihop dem med huvudprojektet igen. Men i Git är det oftast enkelt att göra det.

Tips 7: Tänk efter innan merge

Det fungerar oftast bra att slå ihop, merge, olika grenar av repon i Git. Men om man inte tänker sig för kan det bli en del problem. Det första man bör göra är att se till att det inte finns ändringar som inte har comittats.

Om det går åt pipan med en merge kan du få den ogjord och börja om, med att undersöka enskilda kodfiler.

Läs också: Nu finns topphemliga NSA på Github

Tips 8: Spara undan det aktuella läget

Vad gör man när man sitter i ett rörigt läge i utvecklingen av en ny version av en applikation och det samtidigt ställs krav på att modifiera den äldre stabila versionen? Använd git-kommandot stash. Med det kan du spara undan det aktuella läget i en ny gren och jobba med den stabila grenen. När du är klar är det bara att växla tillbaka till den färskare grenen.

Tips 9: Dela kod snabbt

Så kallade ”Github gists” är egentligen ingen Gitfunktion, men de bygger på Git. Det är repon med kod som det är enkelt att dela och det går att söka efter sådana baserat på ämnesområde, språk, med mera. Det går också att skapa dolda gists och dela dem med hjälp av länkadresser.


Tips 10: Utforska vidare

Det finns massor av intressanta öppna projekt på Github. På sidan Explore Github kan du botanisera bland dem.

Om du är intresserad av ännu fler tips om Git och Github är det bara att läsa vidare här.