I går presenterade Intel Xeon Processor Scalable Family i New York. Det är den senaste varianten av Xeonprocessorer avsedda för servrar. Man spar inte på superlativen:

– Det här är den största förbättringen av vår plattform för datacenter på ett decennium. Det är rätt plattform för att fräscha upp nätverk, säger Jennifer Huffstetler, produktchef för Xeonfamiljen på Intel.

Nya Xeon som baseras på Skylakearkitekturen lanseras en månad efter att AMD presenterade Epycfamiljen med serverprocessorer. Intel passar på att slå samman de tidigare undergrupperna E5 och E7 i Xeonfamiljen till ett erbjudande. Intel säger sig erbjuda lösningar för allt från enkla nätverk, till verksamhetskritiska databas- och analystillämpningar, skriver IDG News.

Läs också: AI sätter nya krav på chipptillverkarna - Intels dominans hotas

Nya Xeon bjuder på processorer med upp till 28 kärnor, vilket kan jämföras med 32 för Epyc. Enligt Intel ska nya Xeon bjuda på upp till 60 procent bättre prestanda än den föregående generationen.

Men Intel lägger fokus på annat än traditionella jämförelsetal för processorer. Det handlar i stället om lösningar som ska passa för mjukvarudefinierad infrastruktur.

Och det ska ordnas med den nya arkitekturen Mesh, som ersätter Ring Bus. Mesh ska åtgärda flaskhalsar som uppstått tidigare när processorerna försetts med fler kärnor och fått hantera mer minne. Det görs genom effektivare delning av minnesåtkomst och data mellan processorkärnor och trådar. Prestanda för dataöverföring ska öka när antalet processorsocklar i en lösning ökas, upp till åtta socklar.

Läs också: Kineser fortsatt i topp bland världens superdatorer

De nya Xeonprocessorerna erbjuds på fyra olika prestandanivåer: Bronze, Silver, Gold och Platinum. Det finns sammanlagt 50 distinkta processormodeller till försäljning. Som mest kan man få 28 processorkärnor som kan hantera 56 trådar. De rekommenderade priserna till slutkund börjar på 213 dollar, cirka 1 800 kronor, och sträcker sig ända upp till 13 011 dollar, cirka 109 550 kronor.

I samband med lanseringen av nya Xeon framhäver Intel också ett erbjudande som heter Select Solutions. Det innefattar paket med hårdvara och mjukvara som anpassats för specifika applikationer.