Som Techworld skrev i tisdags kommer inte Microsoft att ge stöd för Creators Update-uppdateringen av Windows 10 för vissa äldre varianter av Intels Atomprocessor. Det konfirmerar Microsoft nu, enligt IDG News.

Det handlar närmare bestämt om Atommodellerna som ibland benämns med “Clover Trail” (en del av Cloverviewfamiljen): Z2760, Z2580, Z2560 och Z2520. Eftersom tillverkaren Intel inte underhåller de här modellerna aktivt längre så tar alltså Microsoft chansen att sluta anpassa Windows 10 för dem.

Läs också: Bekräftat: inte heller företagen kunde rädda Microsofts telefoner

Användare som har enheter med de här processorerna får nöja sig med Windows 10 Anniversary Update, samt säkerhetsuppdateringar fram till januari 2023, vilket sammanfaller med att supporten för Windows 8.1 upphör.

Det här är kanske inget större problem, vad gäller antalet drabbade användare. Men det som är oroväckande är att det öppnar för Microsoft att avsluta support för hårdvara på ett mer lättvindligt sätt än man gjort tidigare. I alla fall att döma av språkbruket i det meddelande som skickats ut.

Så här skriver man, översatt till svenska: ”Eftersom vi konstaterar att det krävs en kombination av hårdvara, drivrutiner och systemprogram (firmware) för att få en bra upplevelse av Windows 10 har vi uppdaterat policyn för vår supportlivscykel så att den passar ihop med supportperioden för en viss hårdvara”.

Och det kommer mer: ”Om en hårdvarupartner slutar ge support för en viss enhet eller någon av dess nyckelkomponenter och slutar tillhandahålla uppdateringar av drivrutiner och systemprogram, eller fixar, så kan det innebära att enheten inte kommer att kunna köra uppdateringar av Windows 10 på ett bra sätt”.

På ren svenska: Om Microsoft vill sluta ge stöd för viss hårdvara så kommer man att sluta göra det.

Men, det går absolut att hävda att Microsofts agerande är rimligt. Det går att se det orimliga i att lägga ner resurser på att ge stöd för hårdvara som inte längre är ändamålsenlig.

Läs också: Förbered dig på tjat – Microsoft börjar påminna Windows 10-användare om uppdateringar

Det finns dock, åtminstone, två problem med det resonemanget. För det första är det Microsoft som avgör vad som är rimligt eller inte. Det är inte alls säkert att man har samma uppfattning som användare av viss hårdvara.

För det andra kommer vissa användare att hamna i kläm, även om Microsoft fattar rimliga beslut.