När det kommer till webbläsare finns det fem stora drakar som nästintill ätit upp alla marknadsandelar – Chrome, Safari, Firefox, Edge och Internet Explorer. Men det finns bra mycket fler att välja på.

Här är åtta webbläsare som kan vara värda att kolla in om du tröttnat på de ”vanliga”.

Opera Neon

Opera Neon

Redan vid första anblick är det lätt att se hur Opera Neon skiljer sig från mängden med sitt färgglada och futuristiska yttre. Men sedan är det även Operas webbläsar-experiment som är tänkt att testa nya idéer och funktioner, som sedan kan flyttas över till standardversionen av Opera.

Men trots experiment-statusen är Opera Neon en välfungerande webbläsare som kan användas till vardagligt surf.

Vivaldi

Vivaldi

Vivaldi är en webbläsare för användare som vet hur de vill ha sin browser då det mesta går att skräddarsy efter tycke och smak.

Men trots detta är det inget krångel i Vivaldi utan surfupplevelsen kan liknas vid den i Opera, vilket inte är så konstigt då Operas före detta vd nu arbetar med Vivaldi.

Läs också: Google Chrome: 7 smarta tips för den populära webbläsaren 

Maxthon

Maxthon

Maxthon är en fiffig webbläsare som låter användaren använda sig av ett molnkonto för att synka sina data mellan olika maskiner.

Förvisso är denna funktion vanligt förekommande bland de stora webbläsarna, men när det kommer till de mindre indie-webbläsarna sticker Maxthon ut.

Utöver pass-funktionen har webbläsaren även RSS-läsare, lösenordshanterare, annons-blocker och ett speciellt läge för längre läsning som skär bort allt som kan distrahera.

Torch

Torch

Om du letar efter en webbläsare som kan optimera din mediakonsumtion kan det vara värt att kolla in Torch som specialiserat sig på just media.

Bland annat har webbläsaren en inbyggt strömningsfunktion för Youtube-videor och en funktion som samlar webbaserade datorspel.

Epic Privacy Browser

Epic Privacy Browser

Är du nöjd med Chrome men vill skära ned på alla data du lämnar ifrån dig? Då är Epic Privacy Browser en webbläsare för dig.

För till det yttre ser det mesta ut som i Chrome, men under huven finns det en inbyggd proxy-tjänst som ser till att all surf sker privat. Med från start finns det även blockers mot spårare och cookies.

En fiffig bonus är även att webbläsaren har ett verktyg som kan ladda hem videomaterial med ett enkelt tryck.

Comodo IceDragon

Comodo IceDragon

Säkerhetsföretaget Comodo har tagit fram en webbläsare som utlovar en hel del när det kommer till säkerhet.

Webbläsaren skannar i realtid av sajter efter skadlig kod och blockerar sajter som tidigare gjort sig kända som tillhåll för olika virus.

IceDragon har också en smart delningsfunktion som gör det enkelt att dela sajter eller bilder via sociala medier.

Ghost Browser

Ghost Browser

Med ett namn som Ghost Browser är det lätt att tro det rör sig om en anonym webbläsare för de som bryr sig om sin personliga integritet, men nej. Ghost Browser är snarare en webbläsare för den kreativt lagde.

Webbläsaren har nämligen ett smart system där du kan skapa olika surf-sessioner inuti samma fönster, vilket gör det lätt för användaren att organisera sitt surfande.

Ghost Browser är byggd utifrån en freemium-modell, vilket betyder att själva webbläsaren är gratis men att funktionerna kostar. Dock är gratisversionen, där du kan ha igång tre projekt samtidigt, en bra start.

Läs också: Opera tänker helt om – är det så här framtidens webbläsare ser ut?

Midori

Midori

Midori är en webbläsare helt utan några krusiduller och gör den därför till ett bra val om du vill surfa på en maskin med låg prestanda.

Avsaknaden av funktionalitet gör den kanske inte till ett förstahandsval, men den är snabb och enkel att manövrera.