Sedan det står klart att Adobe kommer att sluta uppdatera Flash Player vintern 2020 har det blivit dags att fundera på hur det blir med Flashinnehåll i framtiden. Kommer man att kunna ta del av det?

En som har funderat är den finländske webbutvecklaren Juha Lindstedt, till vardags på IDID Digital Signage i Tammerfors. Han har dessutom agerat, genom att starta en petition på Github, vilket han gjorde i onsdags i förra veckan.

Petitionen går ut på att förmå Adobe att släppa Flash som öppen källkod. Det är ett inte helt ovanligt förfarande när företag upphör med vidareutveckling av mjukvaror.

– Den främsta orsaken till petitionen är att försöka se till så att användare även i framtiden ska kunna ta del av Flashinnehåll, säger Juha Lindstedt när Techworld når honom på telefon.

I skrivande stund har petitionen fått 3 880 ”underteckningar” (så kallade star-markeringar).

Finns det någon plan för när petitionen ska överlämnas till Adobe?

– Jag tror att jag lämnar den till Adobe när trafiken börjar avta, säger Juha Lindstedt.

Det kan nog dröja ett tag, eftersom antalet underteckningar har ökat med drygt 50 bara sedan undertecknad började skriva den här artikeln.

Att Juha Lindstedt fick idén till petitionen beror både på egennytta och på osjälviskt värnande av it-historien:

– Jag började utveckla med Flash 1999 och har använt det i många projekt. Men Flash är också en viktig del av internets historia och det skulle kännas bra att kunna bevara det för framtiden.

Juha Lindstedt betonar också att en orsak till att han skapade petitionen är att reda ut hur det egentligen förhåller sig med Flash:

– Som jag förstår det är vissa delar av Flash redan öppen källkod, men jag vet inte vilka. Det skulle vara bra att reda ut hur det ligger till.

Så Juha, hur tror du att det kommer att gå med petitionen?

– Jag vet inte. Vi får se.

Finns det någon reservplan?

– Man kanske kan försöka skapa lösningar för att konvertera Flashinnehåll till html 5 eller till video.

Det går säkert, men det är definitivt inga enkla lösningar att ge sig på. Om målet är att det ska gå att ta del av Flashinnehåll även i framtiden så är nog en öppen version av Flash som sköts av engagerade utvecklare den bästa lösningen. I alla fall som det ser ut i nuläget.