Lagring i alla dess former brukar vara hett stoff för teknikintresserade. Det gäller allt från konsumentprodukter till tyngre företagslösningar. Inom det senare området rapporterar Ars Technica att IBM och Sony tagit fram en bandlösning med vilken man kan lagra 201 GB per kvadrattum. Det blir ungefär 31 GB på en kvadratcentimeter.

Eller en teoretisk kapacitet på 330 terabyte i en liten kassett som ryms i handflatan. Det kan jämföras med Seagates monsterflashdisk som är ungefär dubbelt så stor och rymmer 60 terabyte.

Arbetsfördelningen under projektet har varit att Sony tagit fram en ny typ av band som rymmer mera data och IBM har utvecklat bland annat nya skriv- och läshuvuden.

Vad gäller bandet så bjuder det på en ny typ av yta, för att det ska kunna passera huvudena på ett smidigt sätt. Huvudena ska påminna om sådana som används i vanliga hårddiskar. Precisionen för positioneringen ska ligga på under sju nanometer.

Det är oklart när de nya kassettbanden och bandstationerna kommer att finnas för försäljning, liksom vad de kommer att kosta och hur prestanda kommer att bli under praktisk användning.

Här kan du läsa mer om den nya tekniken.