Google som står bakom Angular jobbar för högtryck med att få klar version 5 av det populära Javascriptramverket Angular. Enligt tidsplanen ska den nya versionen lanseras 18 september.

Vad kan man förvänta sig då? IDG News lyfter fram de här nyheterna:

  • Det ska bli enklare att bygga progressiva webbappar, mer om det nedan.
  • Det ska gå att bygga komponenter för Googles designlösning Material Design som ”ritas” på servern.
  • Färdiga applikationer ska bli mindre, genom att onödig kod elimineras under byggprocessen.

Progressiva webbappar ska ge prestanda som liknar appar som specialskrivits för olika operativsystem, så kallade ”nativeappar”. Det ordnas via smart laddning och cachning av apparna på klientenheter. Det här är en lösning som förespråkas både av Google och Mozilla, vilket talar för att den kan ha en ljus framtid.

Ett exempel som anges på effektiviteten för progressiva webbappar är Twitter Lite-klienten som bara kräver en MB minne, vilket kan jämföras med 100 MB för IOS-appen och 23 MB för Androidappen. Det berättar Addy Osmani, en utvecklingschef på Google som jobbar med webbläsaren Chrome.

I nuvarande version av Angular är det rätt krångligt att bygga progressiva webbappar. Det ska alltså bli enklare i version 5:

– Vi försöker formulera de rätta standardinställningarna så att progressiva webbappar blir standardvalet för de flesta utvecklare, både för att bygga skrivbordsappar och mobilappar, säger Brad Green, en teknikchef på Google.

Dessutom kanske den något förvirrade versionsnumreringen för Angular kommer upp på banan igen med version 5.