Få it-produkter har ett så starkt grepp om sin marknad som Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio. De som bygger applikationer på Microsoftmiljöer som Dotnet, och i allt högre utsträckning även på andra tekniska plattformar, väljer oftast Visual Studio.

En anledning till Visual Studios dominans är att det är länge sedan Microsoft hade någon riktig utmanare på den här marknaden. Men det kanske kan bli ändring på det nu, när Jetbrains lanserar Rider. Jetbrains är en välrenommerad verktygsleverantör, till exempel med IntelliJ som främst är känt som ett Javaverktyg.

Läs ocksåGoogleanställda rasar över kollegas manifest mot mångfald

Rider finns för Windows, Mac OS och Linux, och kan användas till att bygga applikationer för Dotnet, Net Core, ASPNet, Xamarin och Unity. Det innefattar även tillägget Resharper som finns sedan tidigare för Visual Studio för till exempel kodanalys, samt även Javascriptverktyget Webstorm.

Bland en stor mängd språk som hanteras märks C#, Visual Basic, F#, Javascript och Typescript, samt även till exempel sql och html. Bland mer avancerade funktioner kan man nämna kodinspektion, refactoring och enhetstester.

Priset för Rider börjar på 349 euro, cirka 3 360 kronor, per år. Enstaka utvecklare kommer undan med 139 euro, cirka 1 340 kronor, och det finns dessutom 50 procent rabatt för startups, samt olika typer av gratisversioner för bland annat studenter.