Att utvecklaryrket förändras snabbt har många märkt av. I dag är det inte alls otänkbart att jobba i projekt med kollegor över hela världen som pratar olika språk och, ve och fasa, använder olika teckenuppsättningar. För att inte tala om olika versioner av kompilatorer.

En del av koden i projektet kanske är nyskriven, annan kod kan finnas i tiotals år gamla bibliotek.

För den som verkligen vill ha koll bjuder IDG News på de viktigaste trenderna för utvecklare i höst.

1. Kontinuerlig integration

För utvecklare på företag som anammat kontinuerlig integration sker det mycket när de checkar in kod: byggsystem kompilerar koden, kanske analyserar arkitekturen och kör igång hundratals tester. Möjliga fel markeras, och det är troligt att meddelanden om dem skickas till utvecklarens telefon eller mejl. Det är bara att vänja sig vid att vara fången i byggprocessen.

2. Smartare språk

Under årens lopp har man upptäckt vilka fel programmerare ofta gör. Nu börjar folk som designar programmeringsspråk fundera på hur de kan utforma språken så att det blir svårare att göra vissa fel. Det kan handla om sådant som pekare utan värden eller beroenden som sätter stopp för körning av program, så kallade ”race conditions”.

Rust
I det moderna språket Rust är variabler som default ”immutable” – när de väl fått ett värde kan de inte ändras. Sätter du x först till 5 och sedan till 6, går det inte igenom kompileringen.

Ett exempel finns i språket Rust, i vilket det finns en typ av variabler vars värden inte kan ändras. Det kanske verkar skumt, men kan bidra till att undvika oönskade beroenden och till att program körs snabbare.

3. Bättre databaser

Moderna databaser måste klara av att hålla ordning i sociala nätverk, med allt vad det innebär av att hantera kopplingar, hantera positionering, lagra bilder, med mera. Det åstadkoms genom att sprida databaskörningen på flera servrar, som ibland till och med finns på olika kontinenter.

Läs också: 3 trender för dataanalys – som passar alla

Det finns dussintals databaser som är anpassade för specifika nischer. Du kanske behöver snabba sökningar, men inte bryr dig så mycket om att data långsamt blir inkonsistenta? Eller en minnesdatabas som inte behöver kunna hantera transaktioner? Eller så kanske du måste hantera data som är så värdefulla att de helt enkelt inte får gå förlorade? Och så vidare.

4. Ramverk

Angular
Foto: AngularAngular är ett populärt ramverk för att bygga klientapplikationer i html och Javascript (eller språk som kan kompileras till Javascript). Arkitekturen bygger på moduler, komponenter, html-mallar och tjänster.

Nu för tiden är det inte många som börjar skriva kod helt från grunden. I stället ser man till att välja ett bra ramverk, eller är tvungen att välja ett visst ramverk, och undersöker dess api. Sedan är det dags att skriva kod som drar nytta av ramverket.

5. Bibliotek

Bibliotek påminner mycket om ramverk, men de kan mer beskrivas som samlingar av rutiner. För många är det nog till exempel omöjligt att skriva kod som ska köras i webbläsare utan att använda Jquery. När folk pratar om sina favoritspråk säger det inte så mycket om hur de programmerar – kunskap om bibliotek är lika viktig som kunskap om språk.