6. Node.js och Javascript

Innan en del av er som läser det här föddes så brukade webbservrar spotta ur sig statisk html. Sedan kom man på att det var smart med dynamiska webbservrar som interagerar med databaser. Ett tag behövdes en person som skrev sql för databasåtkomst, en som skrev till exempel PHP för servern och en som designade html-mallar. När Ajax blev populärt så blev Javascript ännu viktigare än tidigare.

Läs också: Hemligheten bakom Node

Nu görs allt med Javascript, inte bara på klienten, utan även på servern, tack vare plattformen Node.js och databaser som MongoDB and Couchbase. Till och med html specificeras med Javascript, med hjälp av ramverk som Angular och React som genererar html för klienten.

7. Transkompilering

Även programmerare är människor. Om en vill använda språk A, så kan man vara säker på att en annan vill använda B och en tredje C. Att enas om ett språk kan ta mer tid än att skriva koden.

Som tur är kan kod i många moderna språk konverteras till kod i andra språk. Det kallas transkompilering och görs med speciella kompilatorer som på engelsk kallas för transcompilers, transpilers eller source-to-source compilers.

babeljs.io/repl
På babeljs.io/repl kan du transpilera ES2015-kod till ES5 direkt i webbläsaren.

De här kompilatorerna är förstås inte alltid perfekta. Men om de å ena sidan kanske inte klarar varenda specialfunktion i ett språk, kan de ibland, å andra sidan, bidra med att optimera koden under konverteringen.

Ett av de vanligaste målspråken är Javascript. Det finns kompilatorer för att förvandla kod skriven med etablerade språk som C++ och Python till Javascript. Men kanske ännu mer intressant är att konvertera kod skriven med utbyggda Javascript­varianter som Typescript till ren Javascript. För sådan konvertering är förutsättningarna goda att få till lyckade resultat.

8. Kodgranskning och regler

Förr i tiden, och ibland även nu, bjöd ett stort program som byggts av ett antal programmerare på olika urskiljbara stilar av kod. Kod som skrivits av olika programmerare såg olika ut. Sådana här skillnader blir mindre vanliga eftersom många team inför enhetliga regler för hur kod ska se ut.

Googles stilguide för C++
Googles ingående stilguide för C++ på Github föreskriver bland annat att hållla funktionerna kortare än 40 rader.

Det är inte alla programmerare som gillar det här. De mest begåvade och/eller uttrycksfulla känner ofta att deras konstnärliga talanger inte får komma till sin rätt. Det gör att kodgranskningar kan bli forum för både passiv och aktiv aggressivitet och i värsta fall kan leda till både känslomässiga sår hos individer och till dysfunktionella team.

Men chefer genomför ändå den här typen av likriktning eftersom den bidrar till att rensa bort mindre duktiga programmerare och dålig kod. Man får leva med ett par geniers sårade känslor.

9. Docker och containrar

Det brukade vara väldigt jobbigt att få i gång servrar. Programmerarna fick skicka mejl till systemadministratörer eller tekniker om vilken mjukvara och vilka bibliotek som skulle installeras. Ibland blev det rätt och ibland inte. Men till slut brukade det fungera hyfsat.

Nu kan man använda containerplattformar som Docker för att klicka på en knapp och få en container med alla de rätta biblioteken som belöning. Om containern fungerar på en testdator så fungerar den troligtvis också på servern som ska användas. Allt som behövs packas ihop och de flesta källor till inkompatibilitet mellan arbetsstationer och servrar är borta.

Läs också: Serverlöst blir lätt vettlöst om du inte tänker till

Och mycket mer

Det finns så klart ännu fler heta trender, som devops och serverlösa applikationer. Men om du har koll på de nio ovan så är du väl rustad inför hösten.