Windows 10 Pro for Workstations är namnet på en ny variant av Windows 10 som ska bli tillgänglig i samband med uppdateringen Fall Creators Update mot slutet av året. Microsoft berättar att den tagits fram som ett resultat av feedback från kunder.

Läs också: Microsoft bekräftar Windows 10-läcka – kan innebära en säkerhetsrisk

Det är frågan om en tämligen avancerad skapelse, avsedd att hantera verksamhetskritiska applikationer och hög belastning. Det ska åstadkommas med bland annat följande funktioner:

  • REFS (Resilient file system). Ett avancerat filsystem som hanterar feltolerant lagringsutrustning och som ska vara extra bra för stora volymer. Det skyddar data med hjälp av speglad lagring och kontinuerliga kontroller av att data är korrekta. REFS introducerades med Windows Server 2012.
  • Beständigt minne. Genom användning av minneskretsar av typen NVDIMM-N (non-volatile memory modules) så finns innehållet i minnet kvar när datorn stängs av.
  • Snabbare fildelning, med en lösning som heter SMB Direct. Det ordnas med hjälp av speciella nätverkskort med en funktion som heter RDMA (Remote Direct Memory Access). Den innebär att ett nätverkskort kan arbeta för fullt, med låg fördröjning, utan att lägga beslag på så mycket processorkapacitet.
  • Högre kapacitet. Med den nya varianten av Windows 10 går det att använda upp till fyra Xeonprocessorer från Intel eller Opteronprocessorer från AMD, tidigare gick det att använda två. Det går också att använda upp till sex TB minne, i stället för två.

Så om du har extrema krav på tillförlitlighet och prestanda så kan det vara läge att kolla in Windows 10 Pro for Workstations. Den nya varianten ligger väl i tiden när Intel och AMD tävlar om att lansera nya värstingprocessorer.