Net Core, den öppna varianten av Microsofts Dotnetplattform, finns nu tillgänglig i version 2.0, på Windows, Mac OS och Linux. Bland nyheterna märks att standarden Net Standard 2.0 uppfylls, vilket ska göra det möjligt att dela kod på bland annat standardversionen av Dotnet (Net Framework), Net Core och Xamarin. Senare under året ska även UWP (Universal Windows Platform) omfattas.

I stort ligger fokus för den nya versionen på enklare användning. Ett exempel är funktionalitet för anpassning av användargränssnitt till olika geografiska områden.

Läs också: 9 trender som styr utveckling i höst

Lustigt nog kan man tycka att de olika versionerna av Dotnet, samt andra plattformar från Microsoft som UWP och Xamarin, bidrar till allt annat än enkelhet. Snarare till förvirring. Man kan se Net Standard 2.0 som ett försök att minska den typen av problem.

Att det är en komplex uppgift att lösa visas av att Net Standard 2.0 omfattar mer än 32 000 api:er. Ingen människa, i alla fall inte särskilt många, kan hålla reda på alla dessa. Så det kommer att behövas omfattande verktygsstöd för att Net Standard ska göra någon nytta. Därför blir det viktigt för Microsofts att tillhandahålla möjliga stöd för Net Standard 2.0 i alla olika varianter av Visual Studio.

I samband med lanseringen av Net Core 2.0 passar Microsoft också på att släppa webbplattformen Asp Net Core 2.0. Den innefattar bland annat stöd för Javascriptramverken Angular och React. Även Entity Framework Core 2.0 för datahantering släpps.

Läs också: Visual Studio får en värdig utmanare

Som avrundning på lanseringsfesten märks uppdateringar av utvecklingsverktygen Visual Studio, både den vanliga Windowsversionen och Macversionen, med stöd för Net Core 2.0. Dessutom ska det enklare Visual Studio Code fungera med den nya plattformen.

Det är sannerligen mycket nytt på en gång. Men utvecklare inom Microsoftsfären brukar vara jämförelsevis snabba med att anamma nya versioner. I alla fall jämfört med hur det är på Javaplattformen.