1. Skaffa en trådlös styrplatta

Med rätt mjukvara går det snabbt att omvandla en Android-enhet till en pekplatta eller fjärrkontroll till datorn. Unified Remote är en app som ansluter via Bluetooth eller wifi och fungerar med både Mac, Linux och Windows. Gratisversionen ger dig tillgång till trådlös mus, tangentbord och snabbknappar för att kontrollera exempelvis mediaspelaren. I fullversionen, som kostar 44 kronor, kan du programmera dina egna snabbknappar.
 

2. Fjärranslut till datorn

Vill du enkelt komma åt hemdatorn på jobbet eller vice versa? Installera Chrome Remote Desktop på datorn, och tillhörande mobilapp så kan du enkelt styra datorn via surfplattan eller telefonen. Det är gratis och fungerar på Chrome OS, Mac, Linux och Windows.

Läs också: Säkerhetshål hittat i populär Android-app – miljontals telefoner i riskzonen
 

3. Skapa en riktig universalfjärrkontroll

Glöm 90-talets klossiga universalfjärrkor, i det smarta hemmet räcker en gammal Android väl till att styra smarta prylar från Nest, Hue och andra tillverkare. Ladda bara upp mobilen med appar till allt du behöver kontrollera teknikparken. Sonos, Chromecast, Plex – hela paketet.

Har din Android dessutom en IR-port kan den faktiskt användas som en klassisk fjärrkontroll till gamla tv-apparater eller dvd-spelare också. Ett bra alternativ är appen Smart IR Remote, som tyvärr kostar 75 kronor.
 
boinc
Med appen Boinc kan du bidra till viktig forskning.

4. Stötta viktig forskning

Om du nu inte kommer på något att göra själv kan du väl bidra till andras projekt. Universitetet Berkley har en öppen infrastruktur där allmänheten kan låna ut processorkraft till vetenskapliga uträkningar och dataanalys. Ladda ned appen BOINC, välj ett projekt som låter viktigt och känn att du gör gott. Så länge enheten är igång, laddar och är ansluten till wifi är du en del av nätverket.
 

5. Montera den som övervakningskamera

Varför köpa en uppkopplad övervakningskamera när du har en gammal mobil? Skaffa gratisappen IP Webcam och montera telefonen nära ett eluttag på kontoret, hemma eller i ditt hemliga näste.
 

6. Bygg en egen videokonfaanläggning

Ladda mobilen med Skype, Hangouts, Duo eller vilken videochatt du nu föredrar och montera på lämpligt sätt vid skrivbordet. Ta-da! Nu kan du jobba på datorn och kolla på kollegorna samtidigt. Dessutom slipper du visa upp dig själv ur den inte alltid så smickrande latopvinkeln.
 

7. Skaffa ett kommandocenter i köket

Här passar nog en gammal surfplatta bättre än en mobil. Ladda in mjukvara i stil med Action Launcher eller Nova Launcher för att få en lättnavigerad hemskärm som du kan styra med enkla gester och röstkommandon så söker du recept och skriver inköpslistor i ett nafs. Glöm inte lägga till Netflix eller valfri annan streamingtjänst för att få lite underhållning vid spisen.
 

8. Få en utblick från kontoret

Sitter du mitt i kontorslandskapet eller inklämd i ett hörn där du knappt kan skymta dagsljus? Ladda din gamla Android med Earthcam Webcams så får du tillgång till webbkameror utplacerade på kända platser världen över.
 

9. Skaffa digital fotoram tio år för sent

Kommer du ihåg när årets julklapp nästan blev en liten skärm som visade semesterbilder? Nu kan du återuppleva de glada dagarna i slutet av 00-talet med hjälp av din avlagda telefon – teknikens under! Kör du Google Photos kan du enkelt stoppa mobilen i ett ställ, stoppa in laddsladden och slå på bildspelsläget.
 

10. Fixa en budget-Kindle

Ladda upp telefonen eller surfplattan med Play Books, Amazons Kindle-app, Nook eller svenska varianter som Storytel eller Nextory så får du en läsmiljö som garanterat är fri från jobbmejl, Facebook-notiser och nyhetsflashar.
 

11. Din egen digitala filofax

Docka telefonen vid skrivbordet och håll stenkoll på kalendern. Det är bara att ladda in valfri kalenderapp som Google Calendar eller kanske Cal från Any.do för ett mer grafiskt gränssnitt.
 

12. Gör din bil lite smartare

Istället för att hålla på att koppla upp din vanliga telefon mot bilen kan du montera en avlagd mobil på lämpligt ställe, det är bara att fixa en billaddare om det inte finns usb-uttag. Anslut med Bluetooth, usb eller 3,5-millimetersuttag för att få en portabel streamingstation (eller fyll den för all del med mp3:or). Eller varför inte använda den som gps?
 

13. Fixa en barnsäker leksak

Tänk på att trötta gamla surfplatta är högteknologisk magi för de flesta småbarn. Har den Android 4.3 eller senare kan du skapa en begränsad profil och ställa in vilka appar som är okej och inte. Sedan är det bara att fylla plattan med Toca Boca, Babblarna och Bolibompa.
 

14. Få din egen e-klocka

Ladda upp mobilen eller plattan med en app i stil med Google Clock så får du en väckarklocka på nattduksbordet eller en schysst klocka på kontoret.
 

15. Fixa en dedikerad spelenhet

Om du inte är intresserad av de allra senaste och mest grafiskt utmanande Android-titlarna finns det gott om retrospel som flyter fint på äldre enheter. Dessutom kan det nog finnas en och annan emulator om du skulle råka hitta en hög gamla Super Nintendo-spel på nätet någonstans. Komplettera med kombinerad handkontroll och mobilställ för några hundringar från exempelvis Moga.
 

16. En nödtelefon är alltid bra att ha

Alla mobiler kan ringa 112 även om det inte finns något sim-kort i den, och det skadar väl aldrig att ha en gammal – laddad! – telefon liggande i bilen, sommarstugan eller väskan. Man vet ju aldrig.
 

17. Sälj den – eller donera den!

Den enklaste lösningen kanske? Lägg ut den på Blocket, Tradera eller kräng i valfri Facebook-grupp. Eller varför inte ge bort till någon som behöver den mer? Computeraid och Refugee Phones är två alternativ där din mobil doneras vidare.
 

Bonustips: Använd den som babymonitor

IDG-läsaren Johan Nyberg sitter också inne på ett riktigt toppentips. Ett par gamla Android-enheter är så klart den perfekta babymonitorn. Så här skriver han i ett mejl till redaktionen:

"Jag och min fru använder våra gamla telefoner för att ha dem som dedikerade baby-monitorer (istället för att binda upp våra egna telefoner). Med tvillingkort i telefonerna så har vi data och därmed möjlighet att använda även utan wifi. Mycket smidigt!".

Läs också: Kritiska säkerhetshål tätade i gårdagens Android-uppdatering

Artikeln är tidigare publicerad i juni 2018.