Högst oväntat publicerade Oracle i går ett blogginlägg med budskapet att det pågår interna diskussioner om att släppa styrningen av Java EE (Enterprise Edition) till en fristående organisation för öppen källkod.

Inga namn nämns i blogginlägget, men de flesta tecken pekar på att det blir Eclipse Foundation som är hem för det mycket populära Javaverktyget Eclipse.

Läs också: Nu är det klart – Java 9 blir försenat

Hur ska man tolka det här? Att Oracle har tappat tålamodet och orken efter alla bråk och kontroverser kring både Java EE och grundversionen Java SE? Eller att goda krafter på Oracle har insett vad som är bäst för Java SE?

Troligtvis handlar det om lite av varje.

Att det här sker i sluttampen av utvecklingen av en ny version, Java EE 8, är förstås ingen slump. Det är ett utmärkt tillfälle att kratta manegen för en nystart.

Vad skulle ett ”frisläppande” av Java EE innebära? I blogginlägget står det, översatt till svenska, så här: ”Vi tror att en flytt av Java EE till en organisation för öppen källkod kan vara rätt beslut, för att kunna jobba mer agilt, införa flexiblare licensregler och ändra styrningsprocessen”.

Det ligger nog en hel del i det.

Det här ska inte innebära att Oracle ska släppa sitt engagemang i Java EE. Man tänker fullfölja sina åtaganden till utvecklare, användare, kunder, konsumenter, dem som bidrar med tekniklösningar, partner och dem som licensierat tekniken. Och Oracle ämnar fortsätta delta i utvecklingen av Java EE.

Läs också: Kolossal molnoffensiv från Oracle

En tolkning av det här skeendet är att Oracle vill fokusera på Java SE, basversionen av Javaplattformen, och på lösningar för mobila enheter, och låta de mer specialiserade aktörerna som är intresserade av Java EE ta mer plats i utvecklingen av den Java-varianten. Den analysen passar bra ihop med att allt mer intresse läggs på plattformar för mobila enheter och för IoT.

En första analys ger vid handen att en överlåtelse till en öppen organisation troligtvis är det bästa som kan hända med Java EE. Den nuvarande processen har tidvis varit osynkad vad gäller relationerna mellan Oracle och övriga intressenter, för att uttrycka det milt. Om det fortsätter så finns risken att Java EE snabbt blir irrelevant.