Med sin nya serie chipp för bärbara datorer lovar Intel en prestandaökning på 40 procent jämfört med förra årets processorer. Det är en rejäl skjuts, de senaste åren har ökningen legat på runt 15 procent.

– Det här är ett enormt kliv. Jag vet att ni förväntar er mer prestanda, men det här skulle jag vilja säga är ett kliv som bara sker en gång vart tionde år, säger Intels mobila marknadschef Karen Regis under en pressgenomgång inför lanseringen.

Den stora orsaken är att processorerna i U-serien, de som används i de lättaste laptoparna och 2 i 1-enheterna, går från två till fyra kärnor. Dessutom ska tillverkningsprocessen ha vässats för att ge en ytterligare skjuts.

Läs också: Intels näst-näst-nästa chipp heter Ice Lake och vässar 10nm-tekniken

Samtidigt är beskedet något av ett antiklimax. Alla har väntat på att Intel ska avtäcka sin nya mikroarkitektur Coffee Lake. Istället bygger processorerna på en "uppfräschad" version av förra årets Kaby Lake.

Enligt Intel kommer de första laptoparna med åttonde generationens Core-processor släppas i början av september, och innan jul räknar de med att ett åttiotal modeller kommer att finnas på marknaden.

Här är de fyra fyrkärniga processorerna som ingår i nya U-serien:
  • i5-8250U – maxhastighet 3,4GHz.
  • i5-8350U – maxhastighet 3,6GHz.
  • i7-8550U – maxhastighet 4,0GHz.
  • i7-8650U – maxhastighet 4,2GHz.

Förutom ökningen i ren processorkraft är hårdvaran i princip densamma som hos förra årets chipp. Grafikprocessorn, som fick ett rejält lyft förra året, är också densamma.


Dagens besked är ett avsteg i hur Intel både döper och släpper sina processorer. För Core-chippen har hittills gällt att en generation varar ett år och använder en mikroarkitektur, sedan byts den ut. Den åttonde generationen kommer att innehålla tre olika: upphottade Kaby Lake, nya 14 nm-chippet Coffee Lake och dessutom 10nm-chippen Cannon Lake som väntas lanseras under nästa år.

Läs också: Intels vd hoppar av som Trumps rådgivare

Under pressgenomgången inför lanseringen säger Karen Regis att skiftet beror på att de "ser det ur konsuments synvinkel". Med andra ord: merparten av de som köper ny laptop struntar fullständigt i vilken sjö processortekniken är döpt efter, de vill bara ha högre smällar för pengarna.

Men dagens lite knapphänta besked väcker frågor inför morgondagen.

Intel lovar att Coffee Lake och en serie nya desktopprocessorer kommer att lanseras under hösten. De vill dock inte svara på när, vad de kommer att prestera eller huruvida ryktet stämmer att chippen kräver en ny typ av moderkort.

Däremot bekräftar hårdvarujätten att processorer med 10-nanometersteknik till sist är inom sikt. De så kallade Cannon Lake-chippen kommer att ingå i den här generationen Core-processorer. Om Intel inte gör helt om brukar en "generation" vara i ungefär ett år.