Du har säkert märkt att språket R för statistiska beräkningar och datavisualisering är hett, inte minst för ai-tillämpningar som maskininlärning och för dataanalys. Räkna med att behovet av R-programmerare kommer att öka.

Ett globalt mått på R:s popularitet är att det finns fler än 95 000 medlemmar i R-gruppen på Linkedin, skriver IDG News. Ett annat mått är att det finns fler än 10 000 tilläggspaket tillgängliga. R är gratis, öppet, kraftfullt och utbyggbart.

Eftersom R-miljön i grunden är kommandoradsbaserad kan man skriva skript för en serie komplicerade analyssteg och sedan enkelt anpassa skripten för nya analyser. Många upplever det arbetssättet som enklare än att använda mer grafiska verktyg i vilka man klickar sig fram för att definiera analyser.

Det blir även jämförelsevis enkelt att felsöka skript. Det blir till exempel enklare att köra ett skript med flera olika datamängder och jämföra resultaten, än att testa en Excel-kalkyl med olika datamängder.

Finns det inga nackdelar? Jo, så klart. Många upplever att det är svårt att lära sig språket.

– Jag har byggt mjukvara yrkesmässigt i kanske ett dussin olika språk och det som jag hade svårast att lära mig var R, skriver till exempel konsulten John Cook i ett blogginlägg.

Läs också: Ännu en ny Java-version på gång

Han tillägger att ”språket är egentligen ganska enkelt, men utformat på ett ovanligt sätt”.

Så, nu är manegen krattad för R. Hur kommer man i gång?

Börja med att surfa till r-project.org och ladda ner R-miljön. Den finns för Windows, Mac OS X och Linux. När du har installerat den kan du köra i gång med R, men det är smart att även installera gratisverktyget Rstudio. Det bjuder på förväntad funktionalitet som till exempel färgmarkering av kod och automatisk ifyllning av kommandon (auto-completion).

Rstudio

Skärmbilden i Rstudio består av fyra delar. Överst till vänster finns ett redigeringsfönster i vilket man kan skapa R-filer. Längst ner till vänster finns en konsol för att köra R-kommandon interaktivt. Längst upp till höger finns diverse information, till exempel om objekt som finns i minnet och kommandohistorik. Längst ner till höger, slutligen, visas diagram som blir resultat av R-kod.

Läs också: Intels nya processor ska ge enormt prestandakliv

Om din aptit på R har vaknat till liv så bjuder Computerworld, en systersajt till IDG.se, på en utförlig nybörjarkurs. Med den kan du lära dig dina första R-kommandon och utforska de olika möjligheter som R-miljön ger.