1. Stäng av alla tjänster du inte behöver

Stäng ned wifi och Bluetooth om du inte behöver koppla upp dig. Ju färre anslutningar desto färre sätt att attackera dig. Är du riktigt paranoid, eller befinner dig på ett ställe där du tror att du kan bli övervakad – som kanske en säkerhetskonferens – slå på flygplansläget. Inga anslutningar, ingen fara.

2. Använd en vpn-tjänst

Om du måste koppla upp dig via ett öppet wifi-nätverk, se till att använda dig av en vpn-tjänst som krypterar din anslutning så att det blir svårare att spionera på dig. Kolla med it-avdelningen om ditt företag har en vpn du kan använda, annars finns det en rad billiga alternativ som fungerar både på datorn och mobilen.

Läs också: 17 smarta sätt att använda din avlagda Android-telefon

3. Använd en krypterad chattapp

Saknar du ändå en vpn-tjänst? Du kan åtminstone skydda dina meddelanden genom att använda krypterade chattappar som Signal eller Whatsapp. Fast helst tar du förstås det säkra före det osäkra och kör både vpn och krypterade meddelanden.

4. Var uppdaterad

Kolla att mobilen, datorn och surfplattan har alla de senaste uppdateringarna innan du lämnar stan. Då slipper du åtminstone riskera att bli attackerad via något av de mer kända säkerhetshålen.

Läs också: 4 nya hot mot din mobil

5. Skydda bankkortet

Din plånbok är säkert också full av mobila enheter. Det blir allt vanligare att olika kort använder sig av rfid-chipp, sådana som du "blippar" mot en automat. I dag är det inte heller bara busskort utan många svenska banker har trådlösa betalkort där transaktioner på upp till 200 kronor kan genomföras utan att du ens behöver ange kortets pin-kod. Köp ett kortfodral som blockar rfid-signaler för att undvika den här typen av digitala ficktjuvar.