Flytande video

bild i bild

Kanske mest något för surfplattorna och de större mobilerna, men ett av Oreos dragplåster är att du kan nåla fast en video och fortsätta kolla på den medan du bläddrar runt i andra appar. Till en början finns bara stöd för ett fåtal appar som Youtube och Chrome, men fler lär komma inom kort. För att använda den startar du en video i helskärm, och klickar sedan på hemknappen. Därefter går det att flytta runt den lilla bildrutan, stänga den eller klicka på den för att återgå till appen.

Läs också: 17 smarta sätt att använda din avlagda Android-telefon

Det är inte heller helt sant att det är begränsat till flytande filmer. Vilken app som helst kan få stöd för funktionen, och i nuläget finns även exempelvis kartor från Google Maps och videosamtal i Whatsapp på listan.

Smartare lösenordshantering

autofill

Om flytande video är Oreos häftigaste egenskap, är den nya automatiska lösenordshanteringen definitivt den mest användbara. Nu kan lösenord fyllas i automatiskt, och inte bara i Chrome utan över hela operativsystemet. Precis som med Android tangentbord går det dessutom att byta ut standardalternativet mot valfri tredjepartsapp. Dashlane, 1Password och Enpass har redan sagt att de kommer att stödja funktionen, och fler är garanterat på

Rejäl ommöblering i inställningarna

settings
Inställningarna i Android Oreo till vänster, Nougat till höger.

Google har flyttat runt ordentligt och samlat olika typer av inställningar i ny undermenyer. Nätverksanslutningar har en mapp, anslutna enheter en annan och så vidare. Vissa nya funktioner har också tillkommit, klicka exempelvis på batteriikonen för att få fram en ny vy över hur länge batteriet räcker och hur olika batterisparinställningar påverkar livslängden.

Bättre batteritid, snabbare uppstart – och ett procenttecken

Bakom kulisserna har Google gjort flera finjusteringar som ska resultera i ordentligt bättre batteritid på Oreo. Viktigast är att operativsystemet sätter rejäla begränsningar på vad appar som ligger i bakgrunden får göra. Dessutom går det till sist att få se batteriprocenten i statusraden – gå genast in i batteriinställningarna och slå på det.

Det ska dessutom gå mycket snabbare att starta sin telefon eller surfplatta om den kör Oreo. Enligt Google går exempelvis det dubbelt så fort att starta en Pixel-telefon om den kör Oreo istället för Nougat.

Läs också: 4 nya hot mot din mobil

Smartare sätt att markera text

Nu ska det bli lättare att markera, hantera och kopiera exempelvis adresser och telefonnummer. Klickar du på en adress i Oreo markeras hela automatiskt, inte bara ordet du håller fingret på. När adressen väl är markerad kan du välja att gå direkt till Google Maps, medan ett telefonnummer kan skickas vidare till telefonappen. Dessutom finns nu äntligen ett alternativt för att klistra in oformaterad text.

Mycket snyggare emojis

emojis
De gamla emojisarna längst upp ersätts av de mer normala varianterna i nedre halvan av bilden.

Glöm Googles märkliga små pluppar till emojis. I Oreo ansluter sig Android äntligen till resten av världen och börjar använda runda, lätt igenkännliga emojis.

Missa in Android Octopus

I en annan värld där Google döpte operativsystemen efter blötdjur istället för sötsaker hade Android 8 tydligen hetat Octopus. Vill du kika på bläckfisken får du gå in i inställningar och scrolla ned till System. Klicka sedan på "Om telefonen" och tryck på Android-versionen ett gäng gång så poppar en stor Android O-logga upp på skärmen. Tryck mitt i den och håll kvar fingret tills telefonen skakar till.

Läs också: Därför älskar hackarna Android - och det beror inte på Apples förträfflighet

Kan jag få Android Oreo?

I vanlig ordning är det bara en handfull av Googles egna enheter som kan få Oreo direkt. Har du en telefon eller surfplatta av annat märke får du vänta lite.

Google säger att de arbetar med sina partnerföretaget för att lansera Android 8 på andra enheter "innan årets slut". Där ingår nya mobilerna från Essential och HMD Global/Nokia, samt mer klassiska Android-leverantörer som Samsung Huawei, HTC, LG, Motorola och Sony.

De här modellerna kan få Oreo redan i dag:

 • Pixel
 • Pixel XL
 • Nexus 5X
 • Nexus 6P
 • Pixel C
 • Nexus Player

Uppdateringarna kommer att skickas ut i omgångar, men det enklaste sättet att få dem genast är att gå med i Androids betaprogram, skriver Android Central.

Gör så här: 

 1. Surfa in på Android Beta-portalen med din Nexus- eller Pixel-enhet.
 2. Logga in med ditt Google-konto.
 3. Scrolla ned till "Your eligible devices".
 4. Hitta enheten du vill ha Oreo på och välj "Enrol device".
 5. Följ instruktionerna för att ladda ned uppdateringen till enheten. 

Vill du gå den långa vägen och installera det nya operativsystemet från grunden hittar du en skivavbild här.