Titan är inte större än ett litet örhänge, men ska göra stor skillnad för säkerheten i Googles datacenter. I veckan väntas företaget lansera det egenproducerade chippet officiellt, skriver Reuters.

Titans uppgift är att övervaka hårdvaran för att säkerställa att den inte manipulerats på något sätt. Upptäcker chippet att något ändrats kommer det att stänga ned enheten – och nu ska chippet in i varenda server i Googles enorma infrastruktur.

Läs också: Så ska Google öka farten på internet med ny algoritm

Att installera Titan handlar inte bara om att stoppa hackerattacker mot befintlig hårdvara. Organiserade cyberbrottslingar eller statliga underrättelsetjänster skulle kunna plantera skadlig kod eller bakdörrar redan innan chippen levereras till Googles datacenter. En typ av angrepp som Titan ska kunna sätta stopp för.

Den typen av attacker har blivit fler, och fått mer uppmärksamhet menar Dan Cornell på säkerhetsfirman Denim Group.

– Den typen av motståndare har verkligen ett incitament till att hacka eller ha kontroll över säkerheten i hårdvaran. Det är intressant att Google säger "här är en bit av hårdvaran som vi kommer att ha kontroll över", säger Dan Cornell till Reuters. 

Google hoppas att säkerheten ska bidra till att man knappar in på det försprång som Amazon och Microsoft har – med 41 respektive 13 procent av molnmarknaden mot Googles 7 procent, enligt Synergy Research Group. Reuters har sökt både Amazon Web Services och Microsoft för att ta reda på om de har liknande åtgärder, men inte fått något rakt svar.

Läs också: Google stoppar hundratals Android-appar med inbyggd bakdörr

Google själva hävdar att Titan redan gett avtryck på försäljningen av molntjänster sedan chippet presenterades i våras. Men Gartner-analytikern Lydia Leong är skeptisk till om Google kan konkurrera med jättarnas säkerhet.

– Säkerhet är ett kännetecken både för AWS och Microsoft. Google har mycket kvar att göra, säger hon till Reuters.