Hackarna söker nya marknader vid sidan om Windows, och i år har förekomsten av skadeprogram till Android och Mac ökat rejält, visar nya siffror från Malwarebytes.

Redan i juli månad har säkerhetsföretaget upptäckts fler nya virus till Mac under 2017 än vad de någonsin uppmätt förr. Ökningen mot hela förra året är uppe i 230 procent, skriver Malwarebytes.

– Många Mac-experter säger fortfarande att "Macar inte får virus", man ska bara vara försiktig med vilka webbsidor du besöker. Och det är inte direkt några bra råd längre, om det nu någonsin varit det, säger Thomas Reed på Malwarebytes till SC Magazine.

Läs också: Allt du behöver veta om ransomware – så skyddar du dig

Ett av de vanligaste och mest allvarliga virus som drabbat Mac-användare är trojanen Proton RAT. Den försöker stjäla lösenord som sparats i datorns webbläsare, Macens inbyggda nyckelring eller från lösenordshanteraren 1Password.

Samtidigt ökar antalet oönskade smygprogram – eller potentially unwanted programs, pup, som de kallas på engelska – ännu snabbare än virusen, enligt Malwarebytes. Nästa år spås de bli en riktig huvudvärk för Mac-användare.

Det handlar om mer eller mindre skadlig mjukvara som antingen smygs med när du installerar ett annat program, eller som utger sig för att vara till exempel ett gratis antivirusverktyg men i själva verket används för att sprida annonser eller spionera på dig. Hittills har den typen av skadeprogram mest förekommit när man laddat ned mjukvara från mer suspekta sajter på nätet, men Malwarebytes säger sig ha sett flera exempel i Apples egen App Store.

Läs också: Nu riktas ”ransomware-som-tjänst” också mot Mac

– Det faktum att de spridit sig in i Mac App Store är väldigt bekymrande eftersom det skulle vara en av de sista säkra utposterna att ladda ned mjukvara ifrån, men det är faktiskt inte så säkert längre, säger Thomas Reed till SC Magazine.

Även Android har sett en rejäl uppgång av virus under året. Det handlar framförallt om en rask ökning av antal utpressarvirus som Jisut, SLocker och Koler. Malwarebytes såg en ökning av attacker med dryga 137 procent om man jämför första och andra kvartalet i år.